Zemplínske slávnosti po rokoch opäť samostatne

Tradičný folklórny festival spevu a tanca sa uskutoční už tento víkend 10. a 11. augusta na tribúne pri mestskom úrade na Námestí osloboditeľov. Prvýkrát budú slávnostiam venované plné dva dni a uskutočnia sa bez sprievodného podujatia, ktorým bol po minulé roky Zemplínsky jarmok. Zemplínske slávnosti pripravilo Mesto Michalovce, Mestské kultúrne stredisko, Zemplínske osvetové stredisko – kultúrne zariadenie KSK a Dom Matice slovenskej v Michalovciach. Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku a primátora mesta Michalovce Viliama Zahorčáka.

 

Festival odštartujú v piatok popoludní folklórne a spevácke skupiny z regiónu Živou pozvánkou. Pred obchodnými centrami Kaufland, Tesco, Fresh a OC Zemplín sa predstavia folklórne súbory Zemplín a Jurošík. Nasledovať bude sprievod mestom a folkloristi rozveselia spevom a tancom ulice nášho mesta. Sprievod môžete stretnúť na Hollého ulici od 15. hodiny, kedy sa pohne od okružnej križovatky so Zemplínčankou smerom do centra mesta. Na tomto sprievode sa zúčastnia detský folklórny súbor Zemplínik, folklórny súbor Zemplín, Jurošík, Svojina, folklórna skupina Laborec, Moravančan, Hatalovčan a Rakovčan.

 

Otvorenie Zemplínskych slávností sa začne o pol piatej popoludní privítaním účinkujúcich a divákov na tribúne. Predstaví sa nám folklórna skupina Svojina, Zemplín, Jurošík a detská folklórna skupina Zemplínik. Pokračovať budeme programom Apočku, mamočko išče raz še gu vam obracame, v ktorom nám svadobné spevy zo Zemplína zaspieva folklórna skupina Laborec, Moravančan, Hatalovčan a Rakovčan. O pol siedmej podvečer privítame folklórny súbor Turianska dolina z dediny Turie Remety na Ukrajine. Nasledovať bude program sólistov tanečníkov a spevákov z nášho mesta, ktorí sa zúčastnili a boli úspešní na rôznych folklórnych súťažných prehliadkach. Piatkový večer ukončí vystúpenie folklórneho súboru Vagonár z Popradu a  výber z tvorby súboru Jurošík.

 

Druhý deň Zemplínskych slávností v sobotu bude patriť živým pozvánkam, tradičnému jedlu zo Zemplína – holúbkom a karičke. Vystúpia spevácke skupiny Pajtaški, Koňušaňe, Škucirka, Ondavčanka, Radosť, Mihaľovske nevesti a beťare, Pavlovčane a Vánok. Neskôr sa nám predstaví folklórny súbor Turianska dolina z Ukrajiny a folklórna skupina Klubovčanka z Čane. Folkloristi ale i návštevníci a diváci sa budú môcť zapojiť do tancovania karičky. Karička patrí medzi naše najznámejšie ľudové tance a zámerom organizátorov je vytvoriť raz rekord v počte tancujúcich ľudí na jednom mieste. Po karičke si na svoje prídu naši najmenší pri programe Ako sa deti na Zemplíne hrali v podaní detského folklórneho súboru Jurošík, Zemplínik, Pávička a Harčarik. Nasledovať bude vystúpenie dedinskej folklórnej skupiny Pacerki a Ľúbezná krása v podaní skupiny Rozsutec zo Žiliny.

Večer nám spríjemní klenotnicový program Po Zempľinskich pešnikoch, v ktorom účinkujú folklórna skupina Hnojňaňe, Hačure, Zamutovčan, Moravančan, Parchovianka, MSSk Užan, folklórny súbor Vranovčan, Svojina, Jurošík, Lipovec, Chemlon, Šiňava a Zemplín. Pomyselná bodka za dvojdňovými zemplínskymi slávnosťami bude patriť folklórnemu súboru Zemplín, bez ktorého si festival už ani nevieme predstaviť. V prípade nepriaznivého počasia sa slávnosti uskutočnia vo veľkej sále MsKS.

Nenechajte si ujsť Zemplínske slávnosti, počas ktorých naše mesto ožije farbami krojov, zvukmi tradičných nástrojov a prekrásnymi ľudovými spevmi.

Tešíme sa na Vás!

 

Diskusia k článku