Maloletý cyklista utrpel pri dopravnej nehode ťažké zranenia

Jedným zo smutných javov v cestnej premávke sú nehody detí na bicykli. Len veľmi málo detí dokáže bezpečne jazdiť po cestách a správne riešiť dopravné situácie. Je preto dôležité, aby vodič motorového vozidla predvídal, a tak v prípade potreby stihol skôr a adekvátne reagovať. Zvýšenú pozornosť je potrebné venovať najmä pravej strane vozovky z dôvodu najpravdepodobnejšieho výskytu cyklistov.

Dopravnú nehodu s účasťou cyklistu polícia zaznamenala včera (8.10.) krátko pred 11. hodinou v obci Petrovce nad Laborcom (okr. Michalovce).

Podľa doterajších zistení smeroval vodič s osobným motorovým vozidlom zn. Dacia Duster popri miestnej osade v obci Petrovce nad Laborcom k hrádzi rieky Laborec. Do jazdnej dráhy mu náhle vstúpil 10-ročný cyklista bez toho, aby sa presvedčil, či tak môže urobiť bez hroziaceho nebezpečenstva, v dôsledku čoho došlo k zrážke s vozidlom. Maloletý cyklista podľa predbežnej lekárskej správy utrpel pri dopravnej nehode ťažké zranenia. Vykonanou dychovou skúškou nebolo u vodiča potvrdené požitie alkoholických nápojov, u maloletého cyklistu nebolo požitie alkoholu pre nízky vek a zranenie zisťované. Podľa doterajších zistení nemal maloletý cyklista na hlave upevnenú ochrannú prilbu.

Presná príčina dopravnej nehody, bližšie okolnosti i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví.

 

Rodičia, poučte svoje deti!

     Každý z nás veľmi dobre vie, že v prípade stretu cyklistu a vozidla vždy ťahá za kratší koniec ten, ktorý je menej chránený. Deti mladšie ako 10 rokov môžu na ceste, s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny, jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá na to, aby na nich dozrela.

     Cyklista je povinný počas jazdy mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou, na cyklistu mladšieho ako 15 rokov sa táto povinnosť vzťahuje aj pri jazde v obci.

 

 

Užitočné rady:

  • Vyžadujme, aby nám deti povedali, kam sa idú bicyklovať
  • Naučme deti pravidlu: pozri sa vľavo, pozri sa vpravo, a potom zas vľavo, ešte skôr, než vyjdeš z príjazdovej cesty
  • Deti by mali poznať aspoň zopár základných dopravných značiek ako hlavná cesta, daj prednosť v jazde, semafor. Naučme ich, že na „stopke“ musí dieťa zostať stáť, aj keby nič nešlo!
  • Učme deti už odmalička, že na bicykli sa jazdí vpravo. Mali by vedieť, že pri odbočovaní vľavo treba vystrieť ľavú ruku a až po chvíľke odbočiť, aby sa šoféri stihli na to pripraviť.
  • Samozrejme, nezabúdajme na reflexné prvky, pásiky, nálepky, odrazky či vestičky, ale i ochrannú prilbu, chrániče končatín.

 

Čo sa nesmie:

  • Jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy iný bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera, a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla
  • Jazdiť bez svetiel, bez reflexných prvkov, po nesprávnej strane vozovky, pod vplyvom alkoholu

Diskusia k článku