Deň otvorených dverí NNG v Michalovciach

Pozývame vás na Deň otvorených dverí v Nemocnici novej generácie v Michalovciach v sobotu 24. novembra 2018 od 10:00 do 16:00 hod.

Pripravili sme pre vás diskusie o zdraví a prevencii s našimi lekármi, narodeninovú kvapku krvi, meranie základných telesných hodnôt. Nezabudli sme ani na najmenších. Deti sa môžu tešiť na tvorivé dielne, 3D virtuálnu prehliadku medicíny s Virtual Medicine.

Otvorenie dobrovoľníckeho centra Krajší deň

Dobrovoľnícke centrum Krajší deň je združenie, ktorého cieľom je spríjemniť našim dospelým a detským pacientom chvíle strávené v nemocnici v Michalovciach. Počas Dňa otvorených dverí sa budete môcť prihlásiť ako do centra, stretnúť sa s dobrovoľníkmi, ktorí si už vyskúšali dobrovoľníctvo v nemocnici. Dobrovoľnícke centrum Krajší deň otvoríme s našim hudobným hosťom a ambasádorom projektu – Tomášom Bezdedom. Tešiť sa môžete aj na moderátorku podujatia Janku Hospodárovú.

Čo dozvediete v diskusiách s našimi lekármi?

10:30 – 11:00 hod.
Pečeň má okrem alkoholu aj iných nepriateľov
Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc. – hepatológ

Pečeňové choroby sú v našom regióne pomerne zanedbané, je potrebné ich začať brať vážne. S profesorom MUDr. Štefanom Hrušovským, CSc. sa porozprávame o tom, čo všetko pečeňové choroby spôsobuje. Poškodená pečeň nemusí súvisieť iba s alkoholom, čo je najčastejší mýtus,  ale častá je aj nealkoholová tuková choroba pečene, vírusová hepatitída, nádory, alebo geneticky podmienené choroby pečene. Oboznámime sa s diagnostikou pečeňových chorôb a rovnako si povieme, kedy je potrebné vyšetrenie u hepatológa.

11:10 – 11:40 hod.
Je dieťa doma v bezpečí?
MUDr. Maroš Eľko – traumatológ

Najviac detských úmrtí je spôsobených práve úrazmi v domácnosti. Na Slovensku je to ročne okolo 120 detí. Najčastejšími úrazmi v domácom prostredí je pád (zo stoličky, odrážadla, bicykla), úraz kuchynským náradím, nepozornosť v blízkosti horúcich predmetov, otrava liekmi, utopenie, udusenie. Primár traumatológie (úrazovej chirurgie) v Michalovciach, MUDr. Maroš Eľko spomenie najčastejšie detské úrazy, konkrétne prípady z praxe, porozpráva o pravidlách prevencie.  Aj keď nedokážeme predísť všetkým drobným úrazom, odreninám a modrinám, správnou prevenciou a zohľadnením istých pravidiel vieme predísť vážnym, až smrteľným úrazom.

11:50 – 12:20 hod.
Diabetická noha
MUDr. Ľubomír Špak, MUDr. Štefan Kvak

Najčastejšími chorobami u nás sú srdcovo-cievne ochorenia. A práve cievam ako takým sa venuje odbor angiológia. Diagnostikuje a lieči ochorenia tepien a žíl, venuje sa tepnovému systému. Rovnako však robí diagnostiku a prípravu pacienta pre iné odbory, zväčša pre chirurgov. S MUDr. Ľubomírom Špakom, angiológom a MUDr. Štefanom Kvakom, chirurgom si povieme ako sú tieto dva odbory prepojené. Podrobnejšie sa budeme venovať syndrómu diabetickej nohy, jedná sa o postihnutie tkanív na nohe. Porozprávame sa o príznakoch, diagnostike a terapii tohto ochorenia.

12:30 – 13:00 hod.
S novým kĺbom aj na kraj sveta
MUDr. Martin Žofčák

S primárom ortopédie v Michalovciach, MUDr. Martinom Žofčákom si povieme všetko o náhrade bedrových kĺbov, kolien, ramenných kĺbov, lakťových kĺbov, či členkov – teda endoprotetike. Ľudia veľmi často otáľajú s operáciou kĺbov, majú strach, obavy. V súčasnosti, s využívaním kvalitných  implantátov je tento strach vo väčšine prípadov už neopodstatnený. Cieľom je odstránenie alebo aspoň podstatné zmiernenie bolesti a zlepšenie funkcie kĺbu u pacienta.

13:40 – 14:10 hod.
Zdravé prsia
MUDr. Bohdan Koziak

Karcinóm prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia žien na zhubné ochorenie na Slovensku. Vďaka včasnej diagnostike a stále účinnejším možnostiam liečby však úmrtnosť stále klesá. S MUDr. Bohdanom Koziakom, onkochirurgom sa porozprávame o diagnostických metódach rakoviny prsníka, ako mimoriadne dôležité pre včasné odhalenie rakoviny prsníka je pravidelné samovyšetrovanie, o prevencii, ale aj liečbe tohto ochorenia. Čím skôr sa rakovina prsníka odhalí, tým optimistickejšie sú vyhliadky na jej vyliečenie.

14:15 – 14:45 hod.
Ach, tá chrbtica!
MUDr. Peter Bačinský

Kedy je potrebné vyhľadať neurochirurga? Je u mňa nevyhnutný operačný záktrok? Ako prebieha rehabilitácia po operácii chrbtice? Neurochirurgia v michalovskej nemocnici sa venuje pacientom s degeneratívnym ochorením krčnej a/alebo driekovej chrbtice, po neúspechu konzervatívnej liečby,  za účelom zváženia operácie. Aj o tomto sa budete mať možnosť porozprávať s MUDr. Petrom Bačinským, neurochirurgom.

14:50 – 15:20 hod.
Ako si poradiť s kašľom?
MUDr. Andrea Mattová

Kašeľ nás dokáže niekedy vysiliť rovnako ako horúčka. Najmä vtedy, ak sa nemôžeme kvôli kašľu ani vyspať alebo ak je dráždivý, suchý. Mnohí z vás sa pri kúpe lieku proti kašľu stretli s tým, že sa ich lekárnik opýtal, či je kašeľ suchý alebo vlhký. Nie každý vie, ako má odpovedať. Aký je teda medzi nimi rozdiel? Aj to bude témou diskusie o kašli, ale aj o omyloch pacientov v súvislosti s nesprávne nasadenými liekmi, o vyšetrovacích metódach. Ak kašeľ trvá príliš dlho, môže signalizovať vážnejší problém.

zdroj: svet zdravia

Diskusia k článku