Ako vyčistiť Michalovce

Autom som prešiel celé Slovensko a veľkú časť Európy. Taký neporiadok, špinu aká je v Michalovciach, som takmer nikde nevidel! Tisíce plastových sáčkov tiahnucích sa od rómskej osady Angi mlyn cez SPP až po kuriérsku službu GLS sú neskutočnou vizitkou. Bordel pokračuje za Syrárňou Bel -Zempmilkom až po supermarket Tesco. Od Tesca smerom k priemyselnej a Sobraneckej ulice plastové fľaše, pneumatiky, sáčky nadobúdajú rozmer nelegálnej skládky. Z druhej strany Sobraneckej cesty, v niekdajšej záhradkárskej oblasti je už nelegálna skládka realitou! Našťastie príde leto a divo rastúce kríky sa zazelenajú a do jesene schovajú neporiadok. Možno burina na druhej strane cesty, schová všetko naše smetie. Treba dúfať, že v zime nasneží… A tých pár jarných mesiacov, keď sa v plnej sile ukáže pravá tvár Michaloviec nejako zvládneme. Nehanbíme sa?

Kto je zodpovedný za neporiadok?

Asi každého z nás napadne, že sú zodpovední obyvatelia osady Angi mlyn, ktorí každý deň po večeroch pália obrovskú nelegálnu skládku komunálneho odpadu. Čo nezhorí a nezamorí celé Michalovce, rozveje vietor na kilometre ďaleko. Pri fotení ma rómske desaťročné deti naháňali a hádzali do mňa drevené, ale aj kovové palice. Ledva som ušiel. Ich počínanie je neakceptovateľné! No od toho máme mestskú, ale aj štátnu políciu, aby dbala na dodržiavanie zákonov! Zbytočne sa mestská polícia denne prechádza do Topolian, kde je kľud, čisto a poriadok. No okrem Rómov je na vine každý majiteľ a spolumajiteľ pozemku, na ktorom je bordél, ktorý robí z Michaloviec mesto špiny. Každá firma, sídliaca v tejto lokalite je zodpovedná za neporiadok! Na druhej strane každý platí mestu dane a logicky chce, aby mesto držalo vo svojom katastri poriadok.

Zlyhali sme všetci!

Osobne som sa stretol s každou zo zúčastnených strán. Majitelia pozemkov nadávajú na mesto, a Slovenskú správu ciest, mesto na majiteľov pozemkov a Slovenský pozemkový fond. Z rozhovorov s naším primátorom vidím, že po 12 rokoch je už apatický a neverí, že sa niečo zmení. Máme nových a aj mladých poslancov naprieč celým politickým spektrom. Hovoril som o tom neporiadku takmer s každým z nich. Poslanci vládnej strany nechcú vstupovať “pre blbosť” do konfliktu s vedením mesta…
Moji priatelia z opozície zas mi vysvetlia, že sú v menšine a nič im na mestskom zastupiteľstve neprejde. No v celku sme zlyhali všetci. Svojím nezáujmom sme dovolili, aby sa z Michaloviec stalo špinavé mesto.

Ako vyčistiť naše mesto?

Začnime sa ozývať! Tlačme na technické služby, aby dbali na poriadok! Ak sa vyskytne nelegálny oheň volajme požiarnikov. Žiadajme mesto, aby mestská polícia mala sídlo v tejto osade. Vytvorme rómske hliadky a najlepších zamestnajme v polícii. Prečo v osade nie je kostol či kaplnka? Kresťania nehanbíme sa? Každých 50 metrov v Michalovciach musí byť odpadkový kôš ako v každom mestečku na západe! Koše za pár eur môžu v sociálnom podniku vyrobiť rómovia v osade Angi mlyn. Následne ich môžeme predávať po celom Slovensku! Urobme spoločnú brigádu jednu sobotu. Osobne vyrobím sto tabuliek a tisíc nálepiek “ZÁKAZ SYPANIA SMETÍ” a následne každého pokutujme! Každý róm, ak je na bicykli tak ma na sebe reflexnú vestu. No ani nemá šajnu, že hádzať odpad na zem je niečo zlé… Pokutujme majiteľov pozemku, ktorým je ľahostajná ich špina! Mesto nech tlačí na Slovenský pozemkový fond a správu ciest nech vytvoria legálne odpočívadla pre kamiónistov na ktorých musia byť zberné koše.

Alebo jednoducho za kilo plastového odpadu zaplaťme na zbernom dvore 10 centov! Michalovce by boli do mesiaca bez jedného jediného sáčku!

Prestaňme nadávať na Bratislavu. Nijaký politik, žiaden Fico, Matovič, Sulík, Harabín či Kotleba naše Michalovce za nás nevyčistí! Radšej tlačme na mesto, poslancov a majiteľov pozemkov nech začnú konať!

Preto vyzývam mesto, poslancov, technické služby, políciu ale aj Vás čo čítate tieto riadky… Spojme sa pre Michalovce. Ak nezačneme dnes riešiť tak základné problémy ako je neporiadok, špina a následne žltačka a fetovanie rómskych detí, nemáme budúcnosť.

Marek Boka: Vydavateľ Michalovských novín

Diskusia k článku