Michael Volovár: Neporiadok v Michalovciach

Prechádzam sa v lesíku v Bielej hore a čo nevidím? Nie, nie je to hŕba lístia ale kopec odrezaných fliaš slúžiacich na fetovanie. Idem ďalej a vidím kopec odpadu rôzneho druhu a to som v lese – prázdne PET-ky, plastové obaly rôzneho druhu, konzervy, plechovky od piva a iných nápojov atď. atď. atď. Ako je možné, že si to človek vie vyniesť plné 3km do útrob lesíka no naspäť s pár gramov vážiacou fľašou má už veľký problém ? Problém v lenivosti ? Empatii ? Egoizme ? Neznalosti enviromentálného zaťaženia ? Charaktere ? Povahe ? Kde je problém ? Tak na to si musí každý dotyčný odpovedať sám, bez masky, bez pretvárky, s úplnou úprimnosťou k sebe samému, s úplnou zodpovednosťou za svoj život a každému činu, čo v živote vykoná.

Ako by sa správal človek, ak by boli tam na každom mieste kamery a za každé odhodenie odpadku, by sa mu bez milosti vyrúbila pokuta, ktorú by trpko pocítil vo svojom (možno aj rodinnom) rozpočte ? Ako by sa správali ľudia, ak by takéto konanie bolo následne zverejňované v miestnych médiach ? Začal by sa správať inak (pre každého na zamyslenie) ? Neporiadok v lese je len kvapka v mori, čo tak neporiadok blízko HM Tesco na Sobraneckej ulici, čo tak celé sídlisko východ, a čo tak cesta na Žabany ? A nie, nerobia to iba neprispôsobili občania – cigáni ale aj bieli, a možno viac ako si myslíme, kopec ohorkov od cigariet pod panelákmi hovorí za všetko, len sa príďte pozrieť na ulicu Jilemnického. Ak si ty, čo fajčíš, schopný ľahostajne svojvôľou špiniť (priam zamorovať) svoje vlastné telo a vzduch, nešpíň prosím aj svoje okolie ! Známa pravda hovorí, že kto ma poriadok v sebe (srdci), ten má poriadok aj navonok v tom čo robí (alebo čisté myšlienky plodia isté činy). Prešiel som veľa miest po Slovensku, vždy som si všímal, aký je v nich poriadok, no také mesto plné odpadkov som nikde nevidel (ani Kežmarok, práveže tam som bol milo prekvapený).

Čo s tým robiť ? V prvom rade ZAČNIME OD SEBA! Buďme príkladom pre ostatných hodným nasledovania. Vstúpme si do svedomia a porozmýšľajme ako prispievame k poriadku v Michalovciach. Týka sa to nás všetkých, ako bude toto mesto vyzerať o 10,15,20 rokov. Či budeme v tomto hanbou Slovenska alebo sa k tomu problému postavíme CHLAPSKY, ZODPOVEDNE A ODVÁŽNE a začneme konať.  Keď takto vyhadzuješ odpadky a si bezohľadný k svojmu okoliu (ak sa ťa to týka), robíš to aj vo svojej obývačke ? Čo tak si predstaviť, že všetko to okolie je naše a hneď sa k nemu budeme správať inak (ak máme charakter a svedomie na správnom mieste, čo verím, že áno). Veď je to naše mesto, kde sme vyrastali i žijeme, myslím, že je to dostatočný dôvod na to, aby sme k tomuto problému zmenili postoj.

Určite by pomohlo, raz za čas zorganizovať dobrovoľnícke brigády, kde by sa určili časti mesta, ktoré by sme čistili, podľa dôležitosti resp. podľa znečistenia. Týmto činom by sme ukázali príklad ostatným a verím, že ľudia ešte nie sú taký zatvrdnutý a bez chrbtovej kosti, že by v tom nevideli zmysel a nezačali meniť svoje zvyky, návyky, zlozvyky. Verím, že tu žijú múdri ľudia, ktorým to nie je jedno, ako určite aj tebe, čo čítaš tento článok. Je nutné pokutovať takéto počiny, stačilo by pár pokút bez milosti (100€ a viac) a ľudia by menili svoje zvyky aj vzhľadom na strach z pokút, už by si nedovolili robiť neporiadok. Veľa problémov by vyriešili aj podzemné kontajnery, viem, že lacnejšie riešenie je ich oklietkovať (ako pár kontajnerových stanovíšť na sídlisku východ), no podzemné kontajnery sú oveľa efektívnejšie riešenie, tým by sa odstránilo možno aj 80% problémov (Zvyšných 20% je na ľuďoch a ich spôsobe správania a uvedomenia si tohto problému).

Čo tak urobiť efektívne nápisy na kontajnery ale aj do Bielej hory, ktoré by pohli svedomím (aspoň uvedomelejších ľudí, časom verím, že aj ostatných) typu: napr. „Ak by to bola tvoja obývačka, urobil by si to ? Verím, že nie si taký nerozumný , aby si špinil toto okolie ? Ďakujem, že tu nerobíš neporiadok ?“

Nepomohli by brigády pre žiakov základných ale aj stredných škôl, kde budú čistiť určité časti Michaloviec spojené aj s inými zábavnými aktivitami?  Tak by sa v nich vybudoval zvyk nerobiť to v budúcnosti, keďže si uvedomia, koľko im to dalo námahy to vyčistiť.

Nájdime ľudí na šírenie osvety cez rôzne prednášky, aktivity, tohto problému v problémových oblastiach napr. Angi mlyn (no zišlo by sa to určite aj iným ľuďom).
Už netreba len nadávať, ale aj konať! mám viacero návrhov, ako by sa to dalo zlepšiť a rád pomôžem aj osobne s ich naplnením. Vedenie mesta má dosť veľké právomoci, aby veľa vecí zmenilo, chce to len chcieť. Ja osobne sa veľmi rád pridám. Sám idem príkladom a už niekoľko krát som sa postaral o poriadok aj na Bielej hore (okrem bežnej rutiny, kde idem príkladom pre druhých), hoc nemusím, nikto ma do toho nenúti, no veriť človeku, ktorý chce zmenu a nemá činy , tak je to ako v slovenskom prísloví: „Sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú.“

Možno si myslíte, že som rojko, mimo reality, myslieť si to môžete, no nikto nikdy ešte nepostavil sochu kritikovi, kritizovaním nikdy nič nedosiahnete, niekto kritizuje, iný sa chopí príležitosti a koná! Také na zamyslenie, čo myslíte ?
Kto chce hľadá spôsoby, kto nie dôvody. Bodka, nič viac, nič menej.

Šír tento článok, ak si myslíš, že prinesie hodnotu a inšpiráciu pre ostatných.

Michael Volovár: Obyvateľ mesta Michalovce

 

Diskusia k článku