15 rokov v Únii

V stredu 1. mája sme si pripomenuli 15. výročie nášho vstupu do Európskej únie. Sú veci, čo sa za ten čas podarili a sú také, čo treba vylepšiť.

Je 1. máj 2004 a roky ostnatým drôtom rozdelený kontinent sa opäť spája. Desať štátov vrátane Slovenska sa stáva súčasťou Európskej únie. Áno, podmienky pre vstup boli prísne a niečoho sme sa museli vzdať. No získali sme podstatne viac. Otvoril sa nám obrovsky trh, možnosť cestovať, študovať, pracovať. Slovensko sa stalo atraktívnym pre zahraničných investorov.  Nie všetko prišlo hneď, niektoré a zrejme aj prehnané očakávania sa nenaplnili.

No vďaka únii sa životná úroveň na Slovensku výrazne zlepšila. Viac práce, vyššie mzdy, nové cesty a diaľnice, vynovené železničné trate, miliardy eur preinvestovaných vďaka eurofondom, , ktoré zmenili našu krajinu.

Teraz asi viacerí z vás, ak nie všetci, krútite hlavou „aké vyššie platy?“, „akí investori?“, „aké diaľnice!“  a v duchu si zrejme hovoríte – „Kde tento človek žije“?

Áno, my na Zemplíne sme tie výhody vstupu do únie veľmi nepocítili. Aj keď nám v reklame  sľubujú rýchle cestovanie po novej diaľnici na východ, zisťujeme, že východ sú vlastne Košice. Počúvame o  dotáciách pre poľnohospodárov, ale vieme, že sa poberali aj na letisko. Počujeme slovo eurofondy a napadne nám hneď korupcia a nedokonalé projekty.

Za tento stav však nemôže Brusel. My sme si zvolili zástupcov v parlamente a samospráve, ktorí urobili s bruselskými peniazmi kopu chýb. Sme to my na Slovensku, nie Brusel, čo rozdeľuje eurofondy, stavia diaľnice a podporuje investorov.

Čo ďalej po 15 rokoch?  Tí, čo dnes hlasno kričia proti únii, či dokonca myslia na vystúpenie z nej, nemajú najmenšiu predstavu o tom, čo by to Slovensku spôsobilo, no hlavne neponúkajú žiadnu reálnu alternatívu.

To, čo dnes Európska únia potrebuje, sú reformy. Potrebuje sa vrátiť k svojim základným hodnotám, k zdravému rozumu. 25. mája budeme mať možnosť rozhodnúť o našich europoslancoch, využime ju. Sú strany, ktoré sľubujú. A aj také, ktoré vravia, ako treba veci zlepšovať. Takou je aj SaS. Preto budú koncom mája mojou voľbou. A čo vy?

 

Juraj Jevin

Starosta obce Pusté Čemerné za stranu SaS

Diskusia k článku