Prenocovania rástli v lete najrýchlejšie v Košickom kraji

sira_intro
Spomedzi ôsmich slovenských krajov zaznamenal počas leta najvýraznejší percentuálny medziročný nárast prenocovaní návštevníkov Košický kraj. Ubytovacie štatistiky tak už niekoľko rokov potvrdzujú kontinuálny rast návštevnosti jedného z dvoch regiónov na východe Slovenska.
 
Letná sezóna 2019 v Košickom kraji priniesla ďalší rast počtu návštevníkov a s ním spojeného počtu prenocovaní. Návštevníci legálnych ubytovacích zariadení na území kraja strávili za mesiace jún – august v regióne bezmála 400-tisíc nocí. Tento ukazovateľ bol ešte štyri roky dozadu o takmer polovicu nižší. V medziročnom porovnaní počet prenocovaní v kraji za obdobie mesiacov jún, júl a august vzrástol o 27,60% (z 311.961 na 398.074). Ide o najvyššie tempo rastu počtu prenocovaní spomedzi krajov SR.

Počet ubytovaných návštevníkov za tri letné mesiace dosiahol hodnotu 160.366, teda o 19,78% viac ako za rovnaké obdobie vlaňajška. Vyšším tempom rástol počet návštevníkov už len v Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Priemerná dĺžka návštevy jedného turistu za toto leto tak štatisticky predstavovala 2,48 nocí. Až 50 percent návštevníkov bolo ubytovaných v regióne Abova, čo je prirodzené, vzhľadom na ubytovacie kapacity v Košiciach.

 
„Tieto štatistiky však nezahŕňajú mesiac máj, keď sa v Košiciach konali Majstrovstvá sveta v hokeji. V tomto období počet prenocovaní cudzincov vzrástol o rekordných 80 percent. O to pozitívnejšie vyznieva percentuálny nárast návštevníkov, ktorí prišli do Košického kraja v priebehu tohto leta. Sme veľmi radi, že z roka na rok záujem o náš kraj ako turistický cieľ narastá a teší sa väčšej obľube u domácich i zahraničných návštevníkov,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Podľa riaditeľky krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej je dôležité, že rast návštevnosti je pri domácich i zahraničných nášvtevníkoch pomerne symetrický: „To skutočne svedčí o rastúcej atraktivite našej destinácie naprieč zdrojovými trhmi a vyvracia možné úvahy o dočasných anomáliách. Napokon, naše aktivity smerujú k propagácii Košického kraja doma, ale aj v zahraničí. Medziročný nárast počtu cudzincov o 20 percent je temer identický s nárastom skupiny domácich návštevníkov. Pochopiteľne, počet prenocovaní cudzincov medziročne vzrástol o čosi výraznejšie – o 32,5 percenta, zatiaľ čo prenocovania domácich o 24,5 percenta.“

 
 
Spomedzi zahraničných zdrojových trhov bol najvyšší skok v prenocovaniach zaznamenaný u Kanaďanov. V Košickom kraji strávili až 3.225 nocí, teda o 737,66% viac ako minulé leto. Obrovský nárast v počte prenocovaní (o 126,49%) bol zaznamenaný aj u Ukrajincov.

V počte návštevníkov badať najvýraznejší medziročný percentuálny nárast u Rusov – o 54,4%, Ukrajincov – o 42,6%, o tretinu viac ako vlani bolo aj Nemcov či Francúzov.

Bližší pohľad na krajiny pôvodu návštevníkov ukazuje aj to, aké dôležité je pre región medzinárodné letisko a čo najväčšia diverzita pravidelných liniek. Príkladom je Izrael, ktorý mal ako zdrojová krajina, dobre našliapnuté stať sa jedným z TOP 5 príjazdových trhov. Po zrušení pravidelnej linky (Košice – Tel Aviv, WizzAir) pred dvoma rokmi však, pochopiteľne, počty izraelských turistov klesajú a zo siedmej priečky v minulom roku sa s 28-percentným poklesom za toto leto prepadli až na 15. miesto.

Diskusia k článku