Na Zemplíne ide teraz o všetko

Skutočné voľby na Zemplíne prebiehajú až teraz. Za zatvorenými dverami v tichosti pár poslancov z OĽANO vyberie zrejme najhorších možných kandidátov na prednostov okresných úradov v histórii Slovenska. Vyberajú ich poslanci, ktorí v minulosti kandidovali za stranu SMER-SD, alebo ich asistenti kolaborovali s protistranou. Ľudia na okresných úradoch sú predĺženou rukou vlády, môžu vykonať rozhodnutia vlády, alebo ich zmariť. Prednostovia okresných úradov majú paradoxne omnoho väčšiu moc než komunálni poslanci, starostovia či dokonca primátor. Ale, čo je momentálne najdôležitejšie, môžu poukázať na pochybenia celej samosprávy z minulosti.

V Sobranciach je navrhovaný jediný kandidát! Telocvikár na prvom stupni základnej školy. Jeho rodina má silnú pašerácku minulosť, jeho brata dokonca našli obeseného v opustenom priemyselnom areáli v Michalovciach… Za svoju rodinu nikto nemôže a nikoho by to nemalo diskvalifikovať z boja o verejnú funkciu. No meno tohto kandidáta je v Sobranciach vnímané ako premárnená šanca na zmenu. Dotyčnú osobu nepoznám zo žiadneho protestu. Jeho jedinou prednosťou je, že je dobrým priateľom poslanca za OĽANO Michala Šipoša…

Rovnako kritická situácia je aj v ďalších okresoch, ale mňa ako Michalovčana extrémne znepokojuje, že poslanec za OĽANO Milan Potocký, sa zbabelo vyhýba stretnutiu so mnou, či pozvaniu do Zemplínskeho dialógu. Za prednostu v Michalovciach nenavrhol osobu, ktorá ako jediná zo štruktúr OĽANO je schopná v Michalovciach zviesť zápas s chobotnicou, ktorá ničí náš Zemplín. Tou osobou je jeho dlhoročný politický kolega Milan Kaplan, ktorý sa nebojí ísť do konfliktov. Vždy hovorí verejne nahlas a priamo. Nebojí sa kritizovať každého, naprieč celým Michalovským prostredím. Dlhé roky ľudia zo všetkých stupňov okresného úradu chodia za ním, lebo na rozdiel od pána Potockého mal odvahu ich počúvať.

Milan Potocký namiesto tvrdého a jasne čitateľného Kaplana navrhol absolútne neznámeho pána Demka, ktorý nezvládol riadiť ani Zemplínske múzeum. Počas jeho riadenia bolo múzeum 4 roky zatvorené kvôli nezvládnutej a zbabranej rekonštrukcii… Pán Demko nemal žiadnu autoritu ako riaditeľ múzea ani u poslednej upratovačky. Bol do tej funkcie dosadený v čase, keď SMER mal na Zemplíne cez 60% podporu… Po nástupe nového župana Rasťa Trnku, pán Demko abdikoval na vlastnú žiadosť… Prebehlo množstvo kontrol, ktoré našli mnoho pochybení v Zemplínskom múzeu a ktoré znamenali finančné škody ako pre múzeum tak aj pre samosprávny kraj…. A tento človek má riadiť okresný úrad v Michalovciach? Takmer celá štátna správa v Michalovciach je súdok pušného prachu, ktorý v správnych rukách môže dostať do vyšetrovacej väzby mnoho vplyvných a ešte stále aktívnych vrcholových politikov.

Kauza nášho daňového úradu ohľadom karuselových podvodov a DPHačiek v kombinácii s podvodmi na katastri, presahujú chápanie rozmerov bežného občana. Kauza gorila je ich slabým odvarom…. A o tomto všetkom má rozhodovať a za nápravu bojovať nekonfliktný etnograf, archeológ, ktorý je ešte aj mizerný manažér? Ktorý sa zrejme nikdy verejne nepostavil v boji za lepší a slušnejší Zemplín. Vyzývam jeho navrhovateľa pána Potockého nech mi dá prečítať nejaký jeho blog, článok, súpis jeho protikorupčných aktivít či literatúru, čím nás všetkých vyvedie z omylu.

Túto smrteľne nebezpečnú nomináciu v Michalovciach zvládnu vykonávať odvážne možno dvaja, maximálne traja ľudia… Jedným z nich je Milan Kaplan, ktorého všetci poznáme ako tvrdohlavého, ale vždy priameho aktivistu, ktorý celé obdobie SMERU prežil spolu s nami v prvej bojovej línii. V línii proti korupcii, klientelizmu a rozkrádaniu nášho Zemplína. Som presvedčený, že on nikdy neuhne a ja budem spolu s Vami jeho najväčším kritikom a jeho najväčšou kontrolou. Absolútne nechápem, prečo mu neprišla včas pozvánka na pohovor ako ostatným kandidátom! Zrejme chápadla chobotnice siahajú až priamo do štruktúr OĽANO.

Vyzývam premiéra Slovenskej republiky, aby nominoval do tejto extrémne dôležitej funkcie človeka, ktorý za ním v Michalovciach stál aj keď všetky prieskumy mu merali pár percent… Keď sa nám celé prostredie chobotnice smialo, že zmena v Michalovciach nikdy nepríde… Nech Matovič nominuje človeka, ktorého predsa mal opakovane na svojej kandidátke! Či to len bol zase predvolebný kalkul a marketingová hra… A teraz zase nastúpia “naši ľudia” ?

Pánovi premiérovi bol zaslaný hromadný list v ktorom ho zemplínski aktivisti, politici, ale aj bežní ľudia či zamestnanci samotného okresného úradu vyzývali k menovaniu za prednostu okresného úradu v Michalovciach Milana Kaplana. Dodnes nám neodpovedal… Zrejme je už po voľbách a na Zemplín sa zase zabudne.

No tu nejde iba o Zemplín. Ak nevieme zabojovať o právo a spravodlivosť v Michalovciach či Sobranciach, prehrali sme na Slovensku všetci.

Matovič má možnosť vytrhnúť Zemplín z rúk mafie

Farmár a občiansky aktivista Juraj Bereš, ktorého brutálne zmlátili na poli za čias minulej vlády, vyzýva premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča, aby osobne dohliadol na personálne zmeny v štátnej správe na Zemplíne. Podľa Bereša iba z čestnými a odvážnymi ľuďmi sa dá zachrániť náš Zemplín.

Uverejnil používateľ Zemplínsky dialóg: Marek Boka Utorok 26. mája 2020

Diskusia k článku