Mladíkovi za útok na verejného činiteľa hrozí dvanásť až dvadsaťpäť rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach po vykonaní potrebných procesných úkonov obvinil z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa 20-ročného mladíka z okresu Michalovce.

Podľa doterajšieho  vyšetrovania obvinený mladý muž v pondelok (26.10.) vo večerných hodinách  kráčal po strede vozovky, s palicou v ruke, v blízkosti železničného priecestia v meste Strážske v Michalovskom okrese. Na príslušníka Policajného zboru fyzicky zaútočil po tom, ako ho policajt upozornil, aby opustil stred vozovky, pretože svojím správaním ohrozuje svoj život a zdravie, ako aj okoloidúcich vodičov motorových vozidiel, ktorí sa mu museli vyhýbať. Opakované výzvy ako aj výzvu, aby si nasadil rúško na prekrytie dýchacích ciest, ignoroval.  Reagoval na nich vulgárnymi nadávkami a vyhrážkami zabitím. Potom prikročil k policajtovi, ktorý v tom čase vykonával dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, a zahnal sa naňho palicou. Policajt sa uhol a palicu mu  vytrhol z ruky. Na to obvinený mladík policajta udrel päsťou do ramena. Pokus o úder aj do oblasti  tváre mu nevyšiel, pretože policajt sa uhol a mladíka spacifikoval za použitia donucovacích prostriedkov.

Policajti mladíka na mieste zadržali. Následne bol umiestnený do cely policajného zaistenia. Vyšetrovateľ PZ zároveň podal podnet na vzatie obvineného do väzby, s ktorým sa prokurátor nestotožnil a obvineného prepustil na slobodu.

Za tento skutok, spáchaný v čase vyhláseného núdzového stavu na Slovensku, ktorý je podľa Trestného zákona krízovou situáciu,  obvinenému mladíkovi hrozí prísnejší trest. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na dvanásť až dvadsaťpäť rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie.

Diskusia k článku