Deťom sa zuby kazia menej ako pred 10 rokmi

Za posledných desať rokov klesol počet detí s pokazenými zubmi o pätinu. Zároveň však vlani výrazne klesol aj počet preventívnych prehliadok. Kým v roku 2019 využilo obe preventívky za rok každé štvrté dieťa, vlani to bolo len každé ôsme. Vyplýva to z údajov Dôvery o zdravotnej starostlivosti poistencov.

Počet detí, ktorým musel stomatológ vŕtať alebo trhať zub, sa už desať rokov znižuje. Kým v roku 2010 to bolo každé štvrté dieťa do 18 rokov, v roku 2019 to bolo ani nie každé piate. Vlani ich bolo ešte menej (každé šieste), s najväčšou pravdepodobnosťou však za to môže pandémia. Vlani totiž výrazne poklesol aj počet preventívnych prehliadok u zubárov.

Keď sme sa pýtali zubárov, či naozaj klesá počet detí s pokazenými zubami, pripustili, že  osveta a zdravotné povedomie pacientov sa zlepšuje a že mladšia generácia rodičov dbá viac na zuby svojich detí,“ uviedol Marian Faktor, člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera.

Každý rok si nechá preventívne skontrolovať chrup 50 percent dospelých a 57 percent detí starších ako tri roky. Ale len štvrtina detí využije obe preventívky za rok, na ktoré majú nárok. Rastie však záujem o finančný príspevok na ošetrenie zubov. Od Dôvery ho môžu získať tí poistenci, ktorí chodia na preventívne prehliadky. Kým v roku 2019 Dôvera tento príspevok vyplatila 153 tisíckam poistencov, tak vlani ich bolo už 168-tisíc.

Ide o 30-eurový príspevok, ktorý sa dá získať až päťkrát za rok, a to buď na ošetrenie zuba alebo na dentálnu hygienu. „Je pravda, že dentálny benefit viac motivuje rodičov chodiť s deťmi k zubárovi,“ potvrdila stomatologička MUDr. Jana Ondrašovičová, PhD. z Košíc. Najčastejšie oň žiadajú poistenci Dôvery z Košického kraja vo veku od 31 do 50 rokov, predovšetkým na dvojplôškovú výplň zuba.

Na príspevkoch na zuby Dôvera svojim poistencom doteraz celkovo vyplatila 12,7 milióna eur.

Využívanie preventívnych prehliadok u zubára

Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.

Počet detí s ošetrenými zubami

Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.

Diskusia k článku