Historické stroje opäť lákajú na Zemplín

Historické, nablýskané a obdivuhodné! Také sú vždy funkčné športiaky, limuzíny a kabriolety, no i motorky, ktoré lákajú návštevníkov pohľadom a tí šťastnejší si vychutnajú aj jazdu. Tradičná a obľúbená Zemplín Veterán Rallye zamieri na štyri dni (24. – 27. júla) do okolia Michaloviec, pričom v ponuke je mnoho skvostov vrátane „papalášskej“ Tatry 603.  

Ukážkovo zachovalé automobily a motocykle, ktoré si mnohí pamätajú len z detstva, spestria už po 15. krát ponuku podujatí v Košickom kraji, a to vďaka podpore Košického samosprávneho kraja a jeho dotačného programu Terra Incognita. Najväčšie stretnutie majiteľov historických vozidiel a motocyklov vyrobených do roku 1980, je určené pre ozajstných fajnšmekrov motoristickej histórie.

Už vo štvrtok 24. júna sa námestie v Michalovciach premení na obrovskú garáž tých najvzácnejších historických skvostov. „Táto akcia je v našom dlhodobom hľadáčiku podpory regionálnych podujatí, ktoré pomáhajú rozhýbať cestovný ruch v kraji. Jubilejným 15. ročníkom ožije celý Zemplín. Tešte sa na spanilú jazdu strediskami Zemplínskej šíravy, Tokajskou vinohradníckou oblasťou, ale aj okolím Sobraniec – cez Beňatinské jazero, Vihorlatský prales či Morské oko. Veterány privádzajú na Zemplín obrovské množstvo fanúšikov historických strojov, čo najmä teraz, po pandemickej pauze, ocenia aj prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Vysoká kvalita a úroveň podujatia je zárukou bohatej nádielky. Počas štyroch dní si diváci užijú viacero výstav a spanilých jázd okolím Michaloviec i Tokajom. Nezabudlo sa ani na tvorivé worshopy, charitatívnu Veteránsku kvapku krvi, prehliadku Zemplínskeho múzea či bohatý kultúrny program vrátane ponuky kulinárskych špecialít pre maškrtné jazýčky. 

 Svoje si užijú deti aj dospelí a v rámci sprievodných aktivít podujatie spestria regionálni výtvarníci. Tí veterány nielen namaľujú, ale návštevníkom ponúknu, aby sa aj sami realizovali. Program doplnia jazdy na motokárach a bicykloch a pre fajnšmekrov je v ponuke výlet na historickom autobuse. Živé spomienky na kolesách zavítajú aj na Morské oko a na akcii vystúpia tiež folklórne súbory.

„Zemplín Veterán Rallye patrí medzi jedno z najlepších podujatí v celom našom kraji. Takpovediac je to putovná akcia, lebo protagonisti sa autami presúvajú a takto odhalia zaujímavé zákutia nášho regiónu. Hoci je to iný žáner, dotvára pestrú ponuku našich podujatí. Na podujatí objavia návštevníci aj stánok Krajskej organizácie cestovného ruchu, v ktorom získajú široký prehľad o turistickej ponuke v celom kraji. Aby sme zabavili aj tých najmenších a zaujali ich tipmi na čarovné výlety, pozvali sme na posledný deň podujatia aj hrdinov z krajiny Haravara, a to dobrého ducha Kaška a jeho kamarátov Majku a Maxa,“ povedala riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Každý deň počas podujatia Zemplín Veterán Rallye získal isté pomenovanie, vzhľadom na program a lokalitu, kde sa veteráni prídu ukázať. Štvrtok 24. jún nazývajú „Michalovská“, piatok 25. jún si vyslúžil meno „Dolu Bodrogom, sobote prischol názov „Nie je oko ako oko“ a nakoniec si užijeme deň pod prezývkou „Tajomstvá histórie“.

Diskusia k článku