Malohorešské historické pivnice sa opäť otvárajú verejnosti

Vôňa agátu v Medzibodroží je už viac ako 10 rokov spätá s vínom. Potvrdia to všetci milovníci zlatého moku, na ktorý sú domáci právom pyšní. V agátovom háji v Malom Horeši sa nachádzajú historické pivnice, z ktorých tie najstaršie majú až 500 rokov. Niekdajšie úkryty pred nájazdmi Tatárov slúžia dnes na úschovu tradičných vín. Už 20. a 21. augusta sa otvoria verejnosti spolu s fľašami toho najkvalitnejšieho vína od malohorešských vinárov. 
Podujatie, ktoré nesie názov Vôňa agátu, bolo vždy spojené s májovým obdobím. Agátový háj, kde sa podujatie pravidelne koná, vtedy krásne rozkvitne a rozvonia celé okolie. Tento rok boli organizátori nútení presunúť podujatie na neskorší, a to augustový, termín. 

„Tento rok síce v malohorešských pivniciach nebude rozvoniavať agát, ale 36 domácich vín od jedenástich lokálnych vinárov. Ochutnávky vín  určite prezradia veľa tajomstiev o výrobe unikátneho moku, ktorý pochádza priamo „z dielne“ lokálnych pestovateľov a výrobcov vín, ktorí robia dobré meno nášmu kraju. Mám radosť, že tieto tufové pivnice sa po ročnej prestávke opäť otvoria pre svojich návštevníkov. Východniari môžu toto podujatie vnímať aj ako prvú lastovičku pred blížiacim sa vinobraním. Verím, že nám to pandemická situácia umožní,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Tohtoročný piatkový program bude komornejší a určený len pre registrovaných účastníkov. Obľúbenú riadenú degustáciu v závere večera doplní vinár Attila Geönczeöl s prednáškou, ktorá bude, samozrejme, venovaná vinárskemu remeslu. 

V sobotu sa agátový háj otvorí verejnosti už o 13:00 hod. Celý deň sa bude niesť v znamení nových chutí a príjemného kultúrneho zážitku. Malohorešský amfiteáter privíta účinkujúcich z celého Zemplína, ako napríklad Tokajskú cimbaľovku z Trebišova, spevákov z Kráľovského Chlmca Ilona és Juhász János či ženský spevácky zbor z Malého Horeša a veľa ďalších.

Z ďalšieho ročníka obľúbeného podujatia na dolnom Zemplíne sa teší aj výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková: ,,Minulý rok nás, bohužiaľ, pripravil o množstvo zaujímavých, a už tradične obľúbených, akcií. Vynútenú prestávku malo aj podujatie Vôňa agátu. Preto je ambíciou organizátorov priblížiť sa s tohtoročnou ponukou tradícii, ktorú dokázali vybudovať v priebehu predošlých dvanástich ročníkov. Verejnosť teda bude môcť opäť ochutnať to najlepšie, čo sa v malohorešských pivniciach zrodilo a bezprostredne zažiť atmosféru tradičného lokálneho vinárstva i kultúru konzumácie vína. Miestnym producentom dá podujatie zároveň príležitosť pripomenúť sa už existujúcej základni pravidelných návštevníkov, čo je dôležitým impulzom počas prebiehajúceho reštartu regionálneho turizmu. Napokon, nie sú to len malohorešské tufové pivničky, ktoré si v Medzibodroží zaslúžia pozornosť návštevníkov. Neďaleko sa nachádza vzácny most svätého Gottharda, vodná zážitková cesta Oborín, zaujímavý Soľný dom vo Veľkých Trakanoch, či kaštieľ v Bieli.“
Otvorené brány pivníc sú pre verejnosť z bližšieho i vzdialenejšieho okolia ťahákom, lebo na pomerne krátkej trase, s pohárom v ruke, si všetci prídu na svoje. Odhalia čaro miestnych vín, dozvedia sa viac o vôni agátu, ale aj o tradičnej výrobe vína. 

Malohorešské pivnice predstavujú najväčší komplex vínnych pivníc v tomto regióne. Nachádzajú sa mimo zastavanej časti obce v agátovom háji. Väčšina z nich bola vyhĺbená v 16. storočí vo vyvretej tufovej sopečnej hornine, ktorá celoročne udržiava štandardnú teplotu 10-12 °C, čo prospieva dozrievaniu a prechovávaniu miestnych vín. 

Návštevníci sa do pivničného areálu Malý Horeš môžu pohodlne dopraviť kyvadlovou dopravou zo železničnej stanice Veľký Horeš (11:37; 13:37) a v podvečerných hodinách naspäť (18:00).

Organizátor si dovoľuje upozorniť na podmienky účasti na podujatí:
Na základe vyhlášok a nariadení hlavného hygienika SR sa na podujatí Vôňa agátu môžu zúčastniť len osoby, ktoré sa zaregistrujú  pri preberaní vstupenky (pri registrácii je potrebné uviesť priezvisko, meno, miesto bydliska, telefónne číslo, druh potvrdenia: očkovanie alebo test.)

Organizátor si pre svoje podujatie zvolil OTP režim (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19).

Registrácia je možná len s nasledujúcimi potvrdeniami:
a) Potvrdenie o očkovaní proti Covid-19 alebo*
b) Potvrdenie o negatívnom teste na Covid-19 (PCR test, nie starší ako 72 hod. alebo AG test, nie starší ako 24 hod.)*
*vytlačený formulár z internetu alebo z mobilného telefónu, ktorý je potrebné predložiť pri osobnom prebratí lístkov na mieste podujatia v sobotu.

Diskusia k článku