Balónová fiesta prichádza po prvýkrát na Tokaj

Medzinárodná Balónová fiesta Tokaj začína písať svoju históriu úvodným ročníkom v obci Čerhov na Tokaji. Po skúsenostiach s týmto netradičným podujatím v Košiciach, kde sa konalo 26 ročníkov a Veľkej Lomnici, kde prebehli 3 ročníky, sa organizátori rozhodli predstaviť balóny v ďalšom kúte východného Slovenska a rovnako upozorniť na región Tokaj v balónovej komunite doma i v zahraničí. To všetko počas najočakávanejšej udalosti regiónu – tokajského vinobrania. 
Dvanásť farebných balónov zo šiestich krajín Európy zafarbí oblohu nad Tokajom v dňoch 24. – 26. septembra 2021. Vizuálne atraktívne podujatie, ktoré zaujme malých aj veľkých láka verejnosť už niekoľko rokov. Aktuálny ročník Balónovej fiesty bude súčasťou programu Tokajského vinobrania. Na toto obľúbené podujatie s radosťou a chuťou čakajú nielen vinári, ale predovšetkým milovníci kvalitného a domáceho vína. 
Balónová fiesta Tokaj 2021 sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku a vďaka podpore z krajského grantového programu Terra Incognita. Podujatie má prispieť k rozvoju Košického kraja, posilniť atraktívnosť tohto regiónu ako turistickej destinácie a podporiť miestne služby. 

„Tokaj si väčšina ľudí spája najmä s vínom. My sa túto výnimočnú oblasť nášho kraja snažíme premeniť na miesto, ktoré si viete užiť pod zemou vo vínnych pivniciach, zo sedla bicykla a najnovšie aj z vtáčej perspektívy počas balónovej fiesty. Ak návštevník spojí všetky tieto atribúty dokopy, má viacero dôvodov zotrvať na Tokaji aj niekoľko dní. Pozývam do Čerhova všetkých východniarov – milovníkov vína, ale aj rodiny s deťmi,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 
Balónová fiesta nie je zážitkom len vizuálnym. Organizátori dávajú priestor aj pre verejnosť, aby zažili nezabudnuteľné chvíle v koši balóna a preleteli sa ponad tokajské vinice, vinárske dvory, pivničky a vyhliadky. „Naplánované máme tri letové dni, veríme, že počasie bude priaznivé a podarí sa nám zrealizovať čo najviac letov. Balóny sa spoločne vznesú na oblohu dvakrát do dňa, po 7:00 a po 16:00 hodine. Zatiaľ máme veľmi pozitívne reakcie, čo nás veľmi teší,“ uviedla Zuzana Korchňaková z organizačného tímu Balónovej fiesty. Návštevníkov určite poteší aj piatková ohňová show v areáli Oddychového centra obce Čerhov. Všetky dôležité informácie o podujatí, vinobraní, ale aj možnosti letu v balóne sú prístupné na webe www.balon.sk alebo www.terraincognita.sk.

Balónová fiesta je v očiach verejnosti už dobre známa. Posledné ročníky na košickej pôde zaznamenali obrovský úspech. Vznášajúce sa balóny nad Košicami ohúrili ako samotných Košičanov, tak aj zahraničných turistov. Presun z Košíc na Tokaj a odštartovanie novej etapy Balónovej fiesty víta aj výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková: ,,Na vinohradnícku oblasť Tokaj môžeme byť právom hrdí. Posledné roky sa tento región rozvíja tým správnym smerom. Pribúdajú ubytovacie aj stravovacie zariadenia a nové atrakcie, ktoré so sebou prinášajú autentické zážitky. Tokajské vinobranie je jedným z najočakávanejších podujatí v roku a som veľmi rada, že organizátori oboch podujatí sa spojili a využili túto príležitosť, ako program vinobrania obohatiť a priniesť návštevníkom viac ako len gastronomický zážitok.“

Na balónovej fieste za zúčastnia balóny a piloti zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Holandska a Rakúska.

Organizátori fiesty, spoločnosť ADS ballooning, s.r.o. Košice a Balón klub Košice, ďakujú všetkým partnerom, ktorí prispeli k jeho organizácii: Košický samosprávny kraj, Obec Čerhov, Penzión, Aqua Maria Veľaty

Diskusia k článku