Ako prežiť bezpečne predvianočné nákupy?

Čas Vianoc sa neúprosne blíži a s ním aj obdobie predvianočných nákupov. Zhon spojený s nákupmi však často využívajú aj zlodeji a podvodníci.

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Michalovciach upozorňuje občanov, aby vo vlastnom záujme venovali zvýšenú pozornosť svojim dokladom, peňaženkám a nákupom. Na zníženie možných rizík spojených s nákupmi Vám ponúkame pár osvedčených rád:

  • pokiaľ je to možné, nenoste pri sebe väčší obnos peňazí. Ak už máte pri sebe viac peňazí, majte ich rozdelené,
  • vyhýbajte sa tlačenici a hlučným skupinkám, vreckári pracujú v skupinkách a často pri krádežiach využívajú deti,
  • tašky a  kabelky majte po ruke, nie prehodené na miestach, o ktorých nemáte prehľad,
  • buďte opatrní pri výbere peňazí z bankomatu, využívajte bankomaty v rušnejších častiach mesta, kartu si pripravte vopred, aby ste zbytočne nestrácali čas hľadaním. Keď vyberáte peniaze, pozorne sa poobzerajte okolo seba a overte si, či sa vo vašej blízkosti nepohybuje niekto podozrivý,
  • pokiaľ si potrebujete nechať vo vozidle odložené nákupy, nenechávajte ich vystavené všetkým na očiach, odložte ich podľa možnosti do batožinového priestoru alebo ich aspoň prikryte. Nezabúdajte, že „Auto nie je výklad“,

Dodržaním týchto zásad a upozornení je možné predísť rôznym situáciám, ktoré by mohli predvianočné nákupy a prípravy na Vianoce značne znepríjemniť.

Diskusia k článku