Vzdelávame pre budúcnosť

Ako všetky odvetvia našej spoločnosti, prešlo aj poľnohospodárstvo za posledné  desaťročia mnohými zmenami. Automatizácia, modernizácia a informatizácia  – to sú trendy súčasného  vzdelávania  absolventov aj na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Sobranciach, ktorá ako jediná  pripravuje kvalifikovaných odborníkov pre poľnohospodárske podniky v  regióne už viac ako 50 rokov.

Študenti odborov Agropodnikanie  – poľnohospodársky manažment a Agropodnikanie – poľnohospodárske služby sú vzdelávaní tak, aby po skončení strednej školy zvládli nielen vysokoškolské štúdium, ale aby sa uplatnili aj v modernej poľnohospodárskej výrobe, aby viedli vlastné farmy a podniky. Výhodou pre nich je najmä možnosť spoznať reálne pracovné prostredie prostredníctvom duálneho vzdelávania, ktorého sa zúčastňujú priamo na našich zmluvných pracoviskách. Ekonomické a administratívne zručnosti, prácu s IKT technológiami, marketingové a mediálne zručnosti nadobúdajú vo firme Lekos s.r.o Sobrance. Zručnosti v oblasti moderného vedenia poľnohospodárskej výroby, farmárstva, ekologického poľnohospodárstva, vinohradníctva,  chovu koní a jazdectva zas v podnikoch ako RD Koromľa, Paint Horses s.r.o. Klokočov, či vo vinohradníckom podniku Regia TT s.r.o.  – Pivnica Orechová. Priamo v škole môžu za výhodných podmienok  vo vlastnej autoškole získať vodičské oprávnenia skupín T a B a tiež certifikáty na obsluhu poľnohospodárskych a stavebných strojov ako sú kombajn CLAAS 475 CORIO, traktor (typ), kompaktor LEMKEN, nesený postrekovač LEMKEN, pluh trojradličný nesený LEMKEN, kukuričný adaptér na kombajn CLAAS, nakladač JCB, vysokozdvižný vozík a iné.

 V posledných rokoch na Slovensku vzniklo niekoľko automobiliek, ktoré ponúkajú dobre platené miesta pre plne kvalifikovaných absolventov odboru Autoopravár, ktorý patrí  medzi tradičné odbory ponúkané našou školou. Teoretické vedomosti žiakov sa pri výučbe vhodne prepájajú s praktickými zručnosťami, ktoré získavajú v školských dielňach vybavených modernými diagnostickými prístrojmi a tiež v školskom pneuservise. Uplatnenie v gastro prevádzkach doma i v zahraničí nachádzajú naši absolventi odboru Kuchár, ktorí čaro gastronómie objavujú v školskej kuchynke, v stolovacej miestnosti, či v miestnych reštauračných prevádzkach a podnikoch spoločného stravovania.   

Za posledné roky sa v školstve a vzdelávaní udialo veľa zmien. Prioritou pre žiakov však stále  je najmä to, aby sa dokázali uplatniť na trhu práce a vďaka kvalitnej odbornej príprave dostali šancu na lepšiu budúcnosť. My vzdelávame pre budúcnosť…

Diskusia k článku