Na Dolnom Zemplíne prebieha aktualizácia turistickej mapy priamo v teréne

vihorlat

Vydavateľský tím z Kynceľovej aktualizuje turistickú mapu Východoslovenskej nížiny. Najpresnejšie turistické mapy od legendárneho výrobcu VKÚ Harmanec sú turistami využívané už 30 rokov.

V najbližších týždňoch bude na Dolnom Zemplíne prebiehať aktualizácia turistickej mapy priamo
v teréne. Súčasťou sa môžu stať aj subjekty cestovného ruchu, pôsobiace v regióne. Podrobná turistická mapa v mierke 1:50 000 bude slúžiť návštevníkom pri spoznávaní Zemplínskych vrchov a ich okolia.

Pokračujú vo výrobe legendárnych VKÚ mapách

Vydavateľský tím z Kynceľovej, neďaleko Banskej Bystrice, pokračuje od roku 2016 vo výrobe najpresnejších legendárnych zeleno-žltých turistických máp. Je pokračovateľom výroby významného bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci.

„Aktualizácia celého mapového listu je náročná ako i z pohľadu získavania aktualizovaných dát a nových informácií, tak aj po kartografickej stránke. Nové spracovanie turistickej mapy bude zahŕňať aj aktuálny prehľad oficiálne evidovaných turistických trás ako aj cyklotrás. V spolupráci
s Klubom slovenských turistov a Slovenským cykloklubom tak zabezpečujeme najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie pre turistov. Všetky zozbierané dáta v teréne a upravené či novovzniknuté trasy dopĺňame do mapového podkladu. To je tá najdôležitejšia časť pri výrobe turistickej mapy,“
približuje redaktor a kartograf, Bohuš Schwarzbacher.

Aktualizácia nielen od kancelárskeho stola

Počas aktualizácie turistickej mapy sa všetky informácie a mapové dáta získavajú priamo v teréne. Manažér projektu Martin Koščo pracuje na aktualizácii mapy štyri mesiace. „Aby bola turistická mapa s presnými a aktualizovanými údajmi využiteľná pre turistu, spolupracujeme s miestnymi samosprávami, kultúrnymi inštitúciami, s podnikateľmi v cestovnom ruchu a miestnymi turistickými organizáciami, ktorí nám pomáhajú spresňovať potrebné dáta. Aj takouto spoluprácou zabezpečujeme aktuálny prehľad informácií o poskytovaných službách a možnostiach v časti regiónu Dolný Zemplín. Vďaka individuálnym nadšencom, ktorí na Zemplíne dlhé roky žijú, či sa stále sem vracajú, spresňujeme údaje v našich mapách znovuobjavovaním už zabudnutých či menej známych miest tohto regiónu,“ spresňuje Koščo.

Turisti Dolného Zemplína sa už nestratia

Územie Zemplínskych vrchov, Latorickej roviny ponúka jedinečné možnosti nielen pre turistiku, ale aj spoznávanie menej známych krás Východoslovenskej roviny. Cíp východného Slovenska je  trojhraničným bodom Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. So svojou Tokajskou vinohradníckou oblasťou priťahuje mnoho zahraničných návštevníkov. Turistická mapa 148 Zemplínske vrchy-Latorická rovina tak sprehľadní tie najnavštevovanejšie aj menej prebádané miesta Dolného Zemplína. „Preto výrobou novej aktualizovanej turistickej mapy prispejeme k rozvoju turizmu, keďže medzi výbavu v batohu každého dobrého turistu nemôže chýbať podrobná turistická mapa,“ uzatvára Koščo.

Podľa slov Košča sa môže súčasťou mapy stať aj obec či zariadenie cestovného ruchu, ktoré poskytuje uspokojenie potrieb turistov. Preto za akýkoľvek podnet či tip na aktualizáciu ho môže záujemca kontaktovať na emaile kosco@vku-mapy.sk

Diskusia k článku