Veterány, divadelný festival a mnoho iného. Júnové oslavy Dies pro honore civitatis potrvajú v Michalovciach štyri dni

Michalovce tento rok oslavujú 780. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Pri tejto príležitosti počas celého roka prebiehajú podujatia, ktorými si mesto pripomína svoju bohatú históriu, tradície a našich predkov, ktorí žili v srdci Zemplína. Júnové oslavy potrvajú štyri dni, od 19. do 22. júna.


Dni na poctu mesta Michalovce otvoria naši malí Michalovčania, deti zo základných a materských škôl, a to už v stredu o 16.00 hod. Vystúpia na tribúne pred mestským úradom s programom Deti mestu. Siedma hodina večer bude patriť obľúbeným Špacirkam po varošu, tentokrát na tému Michalovce v stredoveku. Špacirki začnú symbolicky na Kostolnom námestí, niekdajšom centre stredovekých Michaloviec.

Štvrtok odštartuje už tradičné podujatie Zemplín veterán rallye. Od 11.00 hod. sa centrum mesta zaplní nablýskanými veteránmi a pripravené budú i zaujímavé sprievodné aktivity, medzi nimi umelecké vystúpenia žiakov či dobová módna prehliadka. V piatok sa prenesieme na dosky ktoré znamenajú svet, konkrétne na Mihaľovski deski, obľúbený festival divadiel v nárečí. Krásnu kulisu bude hercom po prvýkrát vytvárať átrium Mestského úradu Michalovce.

Od 17.00 hod. tu svoje umenie postupne predvedú mladí divadelníci z michalovských základných umeleckých škôl. Po nich vystúpia hostia – divadelný súbor NA SKOK z Raslavíc a na záver bude pódium patriť domácim ochotníkom z Divadla pri fontáne.

V sobotu sa opäť vrátime na tribúnu na námestí, kde sa o 15.00 hod. začne hlavný galaprogram. Najskôr sa predstaví bábkové divadlo Babadlo so svojou hrou Kráľ drozdia brada, ktoré vystrieda sokoliarska skupina Horus. Divákov prenesie do minulosti košické Trio Dulcinea so svojím historickým spevom a Divadlo teatrálnej skratky, ktoré odohrá predstavenie Kráľovná Sisi a Irma Sztárayová.

Do centra mesta dorazia i Rozprávkové ozruty v nadrozmerných maskách. Bodku za sobotným večerom urobí charizmatická speváčka Veronika Rabada. Aj v tento záverečný deň osláv sú pripravené sprievodné akcie, ako je výroba razidiel, výroba hudobných nástrojov, rezbárstvo či keramický workshop. Srdečne vás všetkých pozývame osláviť významné jubileum mesta v srdci Zemplína.

Pridaj komentár