Leto v Michalovciach bude pestré. Hudba, umenie aj história

siravafestival

Michalovce v lete neoddychujú, ale naopak ožívajú. Tento rok oslavuje mesto 780. výročie prvej písomnej zmienky a aj pri tejto príležitosti sú pripravené rôzne podujatia, ktoré so sebou prinesú pestrú ponuku pre všetky vekové kategórie.


Letný prázdninový program odštartovali v piatok 28. júna obľúbené Špacirki po varošu na tému Michalovce mestom. Historik Martin Molnár si pripravil množstvo zaujímavých informácií a medzi účastníkmi nechýbali ani potomkovia Ferdinanda Alexu, dlhoročného michalovského starostu, ktorý sa zaslúžil o výstavbu budovy radnice.


V sobotu 6. júla o 16.00 hod. všetkých pozývame do mestského kultúrneho strediska na výnimočný koncert Slovenského mládežníckeho orchestra. Stretne sa tu mladá generácia tých najperspektívnejších mladých orchestrálnych hudobníkov z celého Slovenska pod vedením gréckeho dirigenta Dionysisa Grammenosa.


Ani tento rok nebude chýbať Michalovský organ, obľúbený cyklus letných organových koncertov. Už 17. ročník sa bude konať v krásnom prostredí Evanjelického kostola augsburského vyznania. Počas štyroch štvrtkových koncertov (11.7., 25.7., 8.8., 22.8.) sa predstavia okrem interpretov zo Slovenska aj zahraniční umelci zo Švajčiarska, Poľska, Nemecka, Maďarska či Kanady. Odprezentujú klasickú i súčasnú organovú hudbu svetoznámych skladateľov.


Ďalším cyklickým podujatím je Kultúrne leto v historickom parku Kerta, ktoré sľubuje jedinečné zážitky v príjemnom prostredí. Návštevníci sa počas poobedných nedieľ od 30. júna do polovice augusta môžu tešiť na program zložený z tanečných a divadelných predstavení, multižánrových koncertov či umeleckých workshopov.

Leto v srdci Zemplína si už nevieme predstaviť bez dvoch tradičných podujatí, Zemplínskych slávností a Zemplínskeho jarmoku. Krásny 64. ročník Zemplínskych slávností – oslavy folklóru, kultúry a tradícií sa začne v sobotu 10. augusta v centre mesta a v nedeľu bude program pokračovať v parku Kerta.


O týždeň neskôr, v piatok 16. augusta, otvorí brány 53. ročník Zemplínskeho jarmoku. Aj v tomto prípade sa môžeme tešiť na bohatý dvojdňový program, o ktorom budeme čoskoro informovať. Všetkých milovníkov umenia pozývame aj v lete do mestských galérií. Mestská galéria Zlatý býk aktuálne ponúka do 14. júla obrazy výtvarníka Juraja Kováča v rámci autorskej výstavy Ja a môj svet a už od 16. júla vás očarí jedinečná tvorba Mareka Husovského na výstave Od šperku k objektu. V Malej galérii MsKS môžete do konca júla obdivovať výtvarné diela neprofesionálneho výtvarníka Dušana Ivanča.

Príďte a zažite s nami nezabudnuteľné leto plné kultúry, zábavy a spoločných zážitkov!

Pridaj komentár