S láskou videné – Lakomá a Račko v Zemplínskom múzeu

intro_lakoma

 

lakoma15S láskou videné

  • Zemplínnske múzeum v Michalovciach,
  • MsKS Michalovce a mesto Michalovce.
  • Vystáva trvá do 21.mája 2010.

 

 

 

Ľudmila Lakomá – Krausová

Vysokoškolské vzdelanie získala na výrtvarnom odbore Pedagogickéjo inštitútu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, rozšírila si ho doktorátom z výtvarnej pedagogiky. Získala viacero ocenení ako je Cena primátora mesta Michalovce, Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja, medailu Zemplínčan roka a tiež Cenu Fra Angelica. Tvorbu prezentovala na 58 samostatných výstavách na Slovensku i v zahraničí. Zúčastnila sa na 147 kolektívnych výstavách doma a taktiež v zahraničí. Je účastníčkou a spoluorganizátorkou medzinárodných maliarskych plenérov a sympózií. Zameriava sa na komornú maľbu, krajinomaľbu, figurálne kompozície, zátišia, uplatňuje sakrálne motívy a vytvára veduty. V dielach interpretuje hlavne prírodnú realitu. Súčasťou jej tvorby je aj ľudová slovesnosť, vyjadrená v tanci.

 

Arpád Račko

Študoval sochárstvo na Akadémií výtvarných umení v Prahe. Po štúdiách sa vrátil do Košíc, kde žije a tvorí aj v súčasnosti. Venuje sa monumentálnej tvorbe pre architektúru, portruétnej tvorbe a komornej plastike. Vystavoval na Slovensku i v zahraničí. Pre neho je povolanie sochára najkrajšie na svete. Počas gymnaziálneho štúdia začal navštevovať kurz kreslenia, ktorý viedli profesionálni maliari Julius Bukovinský a Ľudovít Feld.

Za desaťročia jeho aktívnej práce vytvoril toho dosť veľa. Realizácia jeho niektorých rozmernejších prác si vyžiadala úsilie niekoľkých rokov. Okolnosti ho vynútili vymyslieť vlastný spôsob odlievania do materiálu. Takto vznikli práce Daidalos a Ikaros, Chlieb a soľ, Stavbár či holubici. Mojimi najrozmernejšími dielami sú Pamätník vďaky a druhy v Michalovciach.

 

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/muzeum/lakoma] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[S láskou videné – Lakomá a Račko v Zemplínskom múzeu]}


text a foto: Martina Králiková

Pridaj komentár