Na rieku Laborec prichádza novinka: „Umenie piť víno na vode“

Na rieku Laborec prichádza novinka, ktorá do blízkosti Strážskeho prinesie prvok vodnej turistiky a tiež zvýšenie atraktivity už poskytovaných služieb. V rámci projektu „Umenie piť víno na vode“ sa v Krivošťanoch podarilo pripraviť požičovňu malých plavidiel a vyhliadkovú terasu, ktorá bude miestom pre realizáciu ochutnávok regionálnych vín, prednášok o geoturizme ako aj miestom na oddych a pozorovanie prírody. Tento projekt prináša do prírodného prostredia rieky Laborec atraktívny, nevšedný prvok, ktorý je natoľko jedinečný, že sa môže stať lákadlom pre množstvo návštevníkov, ktorí Zemplín vnímajú aj ako vinohradnícku oblasť.

Oddychová zóna na brehu rieky Laborec v Krivošťanoch
 
Vodný turizmus v Košickom kraji zaznamenáva v posledných rokoch značný rozmach. Vďaka viacerým projektom sa posilnilo vodáctvo na riekach Ondava a Bodrog, ku ktorým sa tento rok pripoja Hornád a Laborec. Zemplín, ktorý je, vďaka tokajskej vinohradníckej oblasti, vnímaný aj ako vinohradnícky región, teraz svojim návštevníkom prináša spojenie vinárskeho zážitku s pobytom na vode. Zrealizovaný projekt je atrakciou, ktorá umožňuje vychutnávanie gastronómie priamo na vyhliadkovej terase nad požičovňou malých plavidiel, v atraktívnej „stredomorskej“ atmosfére.

Novú netradičnú atrakciu na Zemplíne považuje za príjemné spestrenie turistickej ponuky aj predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka: „Jeden zo symbolov Zemplína, rieka Laborec, si zaslúži turistický produkt, ktorý jej prinesie väčšiu rozpoznateľnosť v očiach návštevníkov Košického kraja. Pokojné vody Laborca sú na tomto mieste ako stvorené pre spojenie vodnej turistiky a regionálnych gastroproduktov. Som rád, že vďaka našej podpore vznikol na Zemplíne tento netradičný oddychový priestor, ktorý bude odkazovať na históriu vinohradníctva a zároveň poukazovať na bohatstvo regionálnej gastronómie. Verím, že domáci aj návštevníci spoza hraníc  župy, nájdu na brehu Laborca v Krivošťanoch priestor na relax a nové zážitky. Pevne verím, že si tento kút nášho kraja aj vďaka novej atrakcii obľúbia a budú sa sem radi a často vracať.“

Plavba za vínom a históriou

Okrem požičovne malých plavidiel na brehu rieky Laborec pripravilo občianske združenie, v spolupráci s penziónom Vážka, pre návštevníkov regiónu 4 malé plavidlá, ktoré budú využívané na rekreačné člnkovanie v úseku dlhom takmer 2 riečne kilometre od blízkej hate až k zrúcaninám hradu Brekov.

Vybudovaná oddychová zóna prispeje k zvýšeniu návštevníckeho povedomia o dotknutom území, podporí rozvoj vodnej turistiky i turistiky samotnej, zvýši povedomie o vínach pochádzajúcich z najsevernejších vinohradov na Slovensku a zároveň podporí možnosti prezentácie lokálnych produktov i tradície pestovania viniča, ktorá sa v tomto regióne datuje už od 14. storočia. Rovnako projekt počíta s podporou myšlienky vzdelávania v oblasti geoturizmu v lokalite, ktorá spája využitie podložia sopečného pôvodu s rôznymi frakciami hornín a vápenca s riekou Laborec, v unikátny terroir.

Ďalší príťažlivý prvok na mape vodnej turistiky na východe Slovenska víta aj výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Lenka Vargová Jurková. „Záujem o vodnú turistiku výraznejšie vnímame aj u nás v Košickom kraji, a to už nielen počas hlavnej letnej sezóny. Riečne bohatstvo Zemplína a jeho prírodné danosti sa snažíme podporovať viacerými projektami, ktoré vodácke témy viac dostávajú do povedomia návštevníkov, hľadajúcich netradičný zážitok. V uplynulých rokoch sa nám podarilo úspešne podporiť napríklad vznik požičovne kajakov v Ladmovciach ako aj vodný a oddychový bod pri kaštieli Borša na rieke Bodrog alebo organizované splavy na rieke Ondava v Moravanoch. K nim sa počas tohto roku pridajú ďalšie silné produkty ako požičovňa kajakov na Hornáde z projektu „REJOYCE“ či veľká osobná loď z projektu „Návrat výletnej lode na Zemplínsku šíravu“, ktorá pripláva na Slovensko práve v týchto dňoch. Teší ma, že práve takto môžeme odpovedať na stúpajúci dopyt po vodných zážitkoch na Kraji sveta – v Košickom svetovom kraji.“

Pridaj komentár