Policajná akcia ,,Týždeň bezpečnosti na železnici“ prebiehala aj na území Košického kraja, polícia zaznamenala 66 priestupkov a odhalila jedného vodiča vozidla pod vplyvom alkoholu

Aj policajti Košického kraja sa minulý týždeň zapojili do policajnej akcie  s názvom ,,Týždeň bezpečnosti na železnici“, ktorú organizovala Európska asociácia železničných polícií – RAILPOL, zameranú na preventívne pôsobenie v oblasti bezpečnosti železničnej dopravy, dodržiavanie predpisov súvisiacich s bezpečnosťou a plynulosťou železničnej dopravy a cestnej premávky na železničných priecestiach, zisťovanie protiprávneho konania cestujúcich, zamestnancov železničných spoločností a iných osôb v obvode železničných dráh, na predchádzanie krádežiam majetku cestujúcej verejnosti vo vlakoch osobnej dopravy a na kontrolu kritických miest železničnej infraštruktúry.

Do preventívnej akcie, ktorej cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť v železničnom sektore prostredníctvom preventívnych opatrení, boli zapojení príslušníci železničnej polície, dopravnej polície i naši policajní preventisti, ktorí vykonali prednášky na školách a iné preventívne aktivity s dôrazom na riziká na železnici.

Počas preventívnej akcie policajti skontrolovali 350 osôb a 299 vozidiel, ktoré prechádzali cez železničné priecestia, skontrolovali 211 železničných priecestí a súčasťou preventívnych aktivít bola aj kontrola kritických miest železničnej infraštruktúry, predovšetkým mostov a tunelov, kde sa vykonalo 33 kontrol. Počas akcie bolo podrobených dychovej skúške na alkohol 64 rušňovodičov, ale aj 54 ostatných zamestnancov, ktorí majú vplyv na železničnú dopravu, všetky s negatívnym výsledkom.  Počas trvania akcie policajti odhalili 66 priestupkov. Porušenie zákona o dráhach bolo zistené v 30 prípadoch.  Zákon porušilo 23 osôb, ktoré sa dopustili protiprávneho konania tým, že prechádzali cez koľaje na miestach, kde je to zakázané. V jednom prípade bolo zistené požitie alkoholu (do 1 promile) u vodiča vozidla, ten prišiel na mieste o „vodičák“ a vecou sa bude zaoberať správny orgán.

Zámerom bolo zvyšovať bezpečie občanov a ochranu života, zdravia a majetku v obvode železničných dráh. Pretože bezpečnosť všetkých cestujúcich je pre políciu prvoradá.

Pridaj komentár