Dôverčivá starenka prišla o pár tisíc eur, peniaze v taške položila na chodník

Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú na senioroch prostredníctvom zaužívaných legiend. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť, dobrosrdečnosť a nepoučiteľnosť stávajú často obeťami podvodov a krádeží. Podvodníci sa skrývajú v osobách, ktoré sa na seniorov obracajú s naliehavou prosbou o finančnú pomoc prostredníctvom vymyslených príbehov. Tentokrát podvodník oznámil starenke, že jej syn mal dopravnú nehodu a zrazil ženu s dieťaťom, pričom je potrebné vyplatiť kauciu 15 tisíc eur.  

Dôverčivá 92-ročná starenka z michalovského okresu sa v uplynulých dňoch stala obeťou podvodníka a prišla tak o pár tisíc. Prípadom sa už intenzívne zaoberajú michalovskí kriminalisti. Starenku telefonicky kontaktoval neznámy muž a oznámil jej, že syn mal dopravnú nehodu, pri ktorej mal zraziť ženu s dieťaťom, a je potrebné vyplatiť kauciu 15.000 eur. Dôchodkyňa na to zareagovala, že takú hotovosť doma nemá. Potom dôchodkyňu inštruoval, aby peniaze, ktoré má doma, v taške položila na chodník pred dom, a tak aj starenka urobila. Túto nekalú praktiku podvodníka oznámil polícii syn poškodenej ženy, s ktorým sa seniorka neskôr skontaktovala, a ktorý jej potvrdil, že ide o podvod.

Polícia prijala v danej veci trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu a prípadom sa už zaoberajú michalovskí policajti.   Polícia po páchateľovi intenzívne pátra.

Seniori, zbystrite pozornosť, ak vás ktokoľvek telefonicky žiada o peniaze!

NEVERTE OSOBÁM

  • ktoré tvrdia, že sú pracovníci Slovenskej pošty a nesú vám preplatok
  • ktoré tvrdia, že sa nachádzate v nebezpečenstve a niekto vás chce okradnúť,
  • ktoré sa predstavia ako policajti a vyzvú vás, aby ste peniaze a cennosti, ktoré máte vložili do tašky a vyhodili z okna alebo odovzdali neznámej osobe,
  • ktoré sa predstavia ako lekári, či policajti a oznámia vám, že váš príbuzný mal alebo zapríčinil dopravnú nehodu, pri ktorej sa zranil spolu s inými osobami a súrne potrebuje peniaze.

Skôr ako niekomu zveríte svoje celoživotné úspory, poraďte sa so svojimi príbuznými!

Niekoľko dôležitých rád, ako sa nestať obeťami podvodníkov a zlodejov:

  • Nekomunikujte s osobami, ktoré sa v telefóne vydávajú za vášho príbuzného, lekára, policajta, či inú osobu a žiadajú od vás peniaze, takýto hovor ihneď ukončite.
  • Nehovorte do telefónu, koľko peňazí máte doma alebo v banke.
  • Nevyhadzujte peniaze a cenné predmety z okna.
  • Nevyberajte pre cudzie osoby peniaze z bankomatu alebo zo svojich účtov.
  • Nedávajte peniaze a cenné predmety cudzej osobe, aj keď tvrdí, že ju za vami posiela váš príbuzný.
  • Neriaďte sa pokynmi volajúceho podvodníka a neverte príbehu, ktorý vám do telefónu rozpráva!
  • Nezabúdajte, že preplatky a nedoplatky sa nevyplácajú v hotovosti prostredníctvom zamestnancov spoločností, či iných osôb.
  • Ak sa volajúci vydáva za vášho príbuzného alebo volá v jeho mene, obratom si u príbuzných overte informácie, ktoré vám uviedol v telefóne!
  • Ihneď volajte svojim príbuzným alebo známym, ktorým dôverujete a povedzte im, aký ste mali telefonát, poraďte sa s nimi!
  • Cudzie osoby nikdy nevpúšťajte do svojho príbytku a nezostávajte s nimi osamote!

Polícia upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli pri komunikácii s cudzími osobami opatrní, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a žiadať o peniaze a cennosti, či ponúkať pomoc. Je dôležité, aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, rovnako tiež osoby, ktoré nepoznajú, prípadne osoby, ktoré ich navštívili a sami bez ich kontaktovania ponúkajú pomoc. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo.    

Pridaj komentár