Je to zdanlivo jednoduché – treba dať do súladu spotrebu s potrebou, teda dodať organizmu toľko látok a v takých množstvách, aby to stačilo na udržanie stáleho vnútorného prostredia. A tu sa začínajú problémy. Správne zloženie stravy totiž závisí od viacerých faktorov, napr. od veku, fyzickej alebo duševnej práce a pod.
Je mäso nevyhnutné pre zdravý vývoj?
Štruktúra chrupu človeka je vhodnejšia na konzumáciu nemäsitej stravy. Kyslosť žalúdočnej šťavy u u človeka je oveľa nižšia ako u mäsožravcov, ktoré je potrebujú na rýchly rozklad mäsa. Mnohí odborníci sa prikláňajú k názoru, že tráviace ústrojenstvo človeka je konštruované na prevažne vegetariánsku stravu, a preto vegetariánsky systém stravovania odporúčajú. Nemusí to byť celoživotný režim, ale dva až tri razy do týždňa je vhodne zaradiť bezmäsité dni.
Mlieko a mliečne výrobky obsahujú hodnotne živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk, mliečny cukor, vitamíny, vápnik, fosfor, stopové prvky.
Odporúča sa znížiť spotrebu plnotučného mlieka, smotany, vysokotučných jogurtov a syrov.
Zvýšiť spotrebu mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku a kyslomliečnych výrobkov.
Celkové zhrnutie:
Zvýšiť spotrebu:
- Obilnín a výrobkov z celozrnných muk
- Strukovín, najmä sóje
- Rastlinných olejov
- Rýb
- Kyslomliečnych výrobkov, termixov a syrov s nízkym obsahom tuku v sušine
- Zeleniny a ovocia
- Zemiakov a hub
- Chudého mäsa s nízkym obsahom skrytého tuku, najmä jahňacieho , teľacieho, hovädzieho
Znížiť spotrebu:
- Masa a výrobkov z mäsa, najme údenín a tučného mäsa
- Plnotučného mlieka, syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku
- Vajec
- Živočíšnych tukov (slaniny, bravcovej masti, masla, smotany a bryndze)
- Rastlinných stužených tukov (margaríny)
- Cukru, cukrárenských výrobkov a bieleho pečiva
- Kuchynskej soli
- Alkoholických nápojov
foto: zdrava výživa