- prírodné podmienky Slovenska – ekologicky čistá pôda, dostatok vody predurčuje Slovensko na to, aby bolo – aspoň pre svojich obyvateľov zdrojom produktov pre výrobu všetkých potravín skonzumovaných na Slovensku
- domáce potraviny sú najprirodzenejším zdrojom výživy pre tunajšie obyvateľstvo aj z pohľadu prirodzenej nutričnej hodnoty, primeranej čerstvosti a konzumnej kvality
- konzumácia domácich potravín je predpokladom udržiavania dobrého zdravotného stavu obyvateľstva
- potravinárstvo zamerané aspoň na spracovanie potravín pre domáci trh vie zamestnať 10 % z činného obyvateľstva (na Slovensku je to 1,2 %, v Nemecku 14,7 %), pričom jeden zamestnanec v potravinárskej výrobe viaže na seba ďalších 6-7 pracovných pozícií
- z hľadiska vytvorenia podmienok pre dosiahnutie sociálneho zmieru na vidieku sa z celospoločenského pohľadu javí podpora vytvorenia pracovných miest v poľnohospodárstve a potravinárstve ako kľúčová a zrejme jediná
- dnes každý deň ubudne na Slovensku 5,2 ha poľnohospodárskej pôdy
- na Slovensku sa konzumuje iba 30% doma vyrobených potravín
- potravinová bezpečnosť štátu je už len iluzórna a je rukojemníkom zahraničných obchodných reťazcov
Z uvedených dôvodov považujeme za zodpovedné a priam nevyhnutné vytvoriť spoločenské podmienky pre podporu efektívnej existencie slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, najmä prostredníctvom vytvorenia spoločenskej objednávky a dopytu po kvalitných domácich potravinách. Ako veľmi naliehavá sa ukazuje potreba prijať kvalifikovanú štátnu doktrínu pre oblasť poľnohospodárstva a ochrany vidieka, vrátane príslušnej legislatívy.
K tomuto cieľu je možné sa priblížiť prijatím niekoľkých zásadných rozhodnutí a to predovšetkým:
- zvýšením podpory na úhradu výrobných nákladov pre prvovýrobcov a spracovateľov potravín na takú úroveň, akú na tento účel vynakladajú zodpovedne sa správajúce krajiny EÚ;
- vytvorením dobrej sústavy noriem zameraných na kvalitu potravín, ich výroby a distribúcie;
- rozhodnutím o podpore investícií do oblasti budovania potravinárskych prevádzok zameraných na spracovanie domácich surovín a výrobu slovenských potravín;
- ochranou trhu pred dovozom a distribúciou nekvalitnej potravinárskej produkcie;
- znížením DPH na potraviny zvýšiť konkurencieschopnosť predaja slovenských potravín predovšetkým v prihraničných oblastiach.
Plénum Národohospodárskeho odboru Matice slovenskej vyzýva preto všetky politické subjekty, ktoré majú, alebo po nadchádzajúcich parlamentných voľbách budú mať v gescii problematiku výroby potravín, aby si s plnou vážnosťou a zodpovednosťou plnili svoje celospoločenské úlohy. Stav slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva je vážny. Je preto nevyhnutné, aby v tejto oblasti došlo k celospoločenskej dohode a aj k dohode najväčších a rozhodujúcich politických subjektov bez ohľadu na to, v ktorej časti politického spektra sa nachádzajú. Od rozhodnutí budúcej politickej reprezentácie našej krajiny závisí, či naše deti budú piť zdravú čistú vodu a jesť zdravé potraviny. Či budú umierať najmladšie v EÚ, alebo sa budú na zaslúženom dôchodku v plnom zdraví tešiť z pohľadu na upravenú a bohato zúrodnenú vlastnú krajinu. Ešte je čas.
V Bratislave, dňa 29.februára 2012
Národohospodársky odbor Matice slovenskej