Kam za históriou
Cosenza – rodisko vedca a filozofa Bernardina Telesio a sídlo akadémie, známe svojimi kultúrnymi inštitúciami, lákajúce krásnou starou štvrťou, hradom Hohenstaufen, múzeum pod holým nebom a románsko-gotickou katedrálou z 11. Storočia, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva. Ide o prvé UNESCO ocenenie v regióne Kalábria.
Scilla – perla pobrežia s nádhernými panoramatickými miestami a zároveň je miestom niektorých Homérových príbehov.
Tropea – na pobreží Tyrhénskeho mora, s dramatickými prímorskými plážami a svätyňou Santa Maria dell ‚Isola. Miesto známe vďaka sladkej červenej cibuli (pestované hlavne v Ricadi).
Kalábrijská kuchyňa
Určite vás nesklame, hoci je takmer výhradne založená na pšeničných cestovinách, pizze, pikantných klobáskach a na morských plodoch ako sú chobotnice, krevety, tuniak a pod. Taktiež je charakteristická predjedlami – antipasto, čo môže byť napríklad tanier s miestnou salámou, šunkou, koreneným syrom, olivami, feferónkami a zeleninou nakladanou v oleji.
Typickým dezertom sú tu okrem zmrzliny aj figy plnené mandľami či orieškami, alebo krémy z čerstvých lesných plodov.
Kam za vínom
Ciro – vinárska oblasť sa nachádza na východnom úpätí La Silá a siaha až k pobrežiu Jónskeho mora. Srdcom regiónu je Comuni Ciro a Ciro Marina v provincii Protone. Vína sú prevažne červené, obsahujú spravidla min. 95% hrozna odrody Gaglioppo a až 5% z bieleho hrozna odrody Greco Bianco a Trebbiano. Červené Ciro je zvyčajne plné trieslovinovej chuti s ovocným nádychom. Optimálne je konzumovať 3-4 roky po ročníku. Traduje sa, že Ciro bolo ponúknuté víťazom starovekých olympijských hier.