12. zimný výstup na Zaňovec

Skalní členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk sa aj napriek celonočnému dažďu pustili na trasu v rámci IX. Regionálneho zimného zrazu turistov.

Šliapať začali zo známej pútnickej obce Klokočov (113 m n. m.) na brehu Zemplínskej šíravy nenáročným stúpaním na sever. Na konci dediny neďaleko miestneho ihriska vhupli do lesa a popri Skalnom potoku došli do lokality pod Skalkou (314 m n. m.). Tu na skoro nebadanom sniežiku odbočili vľavo na západ a po ďalších zhruba 3 kilometroch už o niečo prudším stúpaním sú v sedle pod Zaňovcom (470 m n. m.) „a čoby dup“ aj na Zaňovci (507 m n. m.).

Výhľady veru žiadne, no aspoň sa prebrodili v „hlbokom“ cca 5 cm snehu. Necelé 2 kilometre teraz už v klesaní a je tu pamätník partizánom pod Pirnagovým vrchom, kde ich však chytil krátky (10 minút), no dosť hustý dážď.

Obrat na juh a stálym klesaním sú čochvíľa na vyľudnenom Vinianskom jazere (207 m n. m.). Ešte prebehnúť cez vinice na južných svahoch Šútovej a sú vo Vinnom, kde ukončili 12 kilometrovú trasu.

I keď kalendár hovorí, že je práve vrchol zimy, ba aj z názvu podujatia je to patrné, realita je však iná. Snehu niet, ba aj teplota okolo 9 ºC tomu vôbec nenasvedčuje.

Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce

Pridaj komentár