ŠÍRAVAFEST 2009 – Fotografie

intro_siravafest2009

 

Od piatku 24. júla do nedele 26. júla sa na Zemplínskej šírave konal tretí ročník najväčšieho hudobného festivalu na východnom Slovensku – Šírava Fest 2009.

PIATOK

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/sirava/siravafest2009/piatok] thumb=[polaroid] width=[100] height=[80] title=[ŠÍRAVAFEST 2009 – piatok]}

Každý deň sa program oficiálne začínal o 15:00, ale do 17:00 zvyčajne areál zíval prázdnotou. Piatkový večer rozbiehala skupina Horkýže Slíže. Pritiahli pod pódium aj dosť veľa divákov. Samotný koncert však bol len slabým odvarom koncertu z pred 3 týždňov, ktorý odohrali na „DOHODE“.  Hlavnou príčinou nebol ani tak výkon kapely ako svetlo – denné svetlo. Tma a svetelné efekty jednoducho pridali každej kapele ďalší rozmer a diváci sa aj viac zabávali ako za bieleho dňa. Po „Slížoch“ prišli Metropolis a odohrali výborný koncert. Ich „Božie Mlyny“ pritiahli pod pódium všetkých rozpŕchnutých divákov.    Nasledovali overené hity od Gladiátora a vrcholom večera bol Desmod. Pred začiatkom koncertu si všetci uctili obeť festivalu POHODA minútou ticha.

 

SOBOTA

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/sirava/siravafest2009/sobota] thumb=[polaroid] width=[100] height=[80] title=[ŠÍRAVAFEST 2009 – sobota]}

Upršané sobotňajšie dopoludnie neveštilo nič dobré.  Zdalo sa, že počasie vážne ohrozí priebeh hlavného hracieho dňa.  Nakoniec došlo „len“ k  2-hodinovému posunu, ale organizátori si mohli vydýchnuť. Hneď ako nastúpil na pódium POLEMIC nad areálom vyšlo slnko a na krátku chvíľu sa nad Šíravou objavila dúha.  Všetci sa už tešili na koncert Tublatanky, ale ten nie a nie začať. Dohrávali všetky kapely, ktorých koncert sa kvôli dažďu zrušil. Keď konečne na pódium prišla Tublatanka celé hľadisko už bolo vo vytržení. Skupina  začala ladiť nástroje. Maťo Ďurinda zahral na skúšku len 4 tóny z pesničky „Dnes mám rande so svojím mestom“ a nedočkavé publikum samo odspievalo jednu celú slohu. Koncert Tublatanky mal asi najväčší úspech a zabával sa naozaj každý. Staré osvedčené hity môže Tublatanka vytiahnuť každý rok a zaručene zožne úspech.  Po Tublatanke už mal nasledovať zlatý klinec celého festivalu – spevák ARASH. Mnohí diváci však boli skeptickí.  Štýlovo predsa len z pomedzi všetkých kapiel vytŕčal.  Všetci však naňho boli zvedaví a v hľadisku sa objavil aj transparent s jeho menom. Jeho koncert nakoniec dopadol celkom dobre, ale v porovnaní s Tublatankou by neuspel.

 

NEDEĽA

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/sirava/siravafest2009/nedela] thumb=[polaroid] width=[100] height=[80] title=[ŠÍRAVAFEST 2009 – nedeľa]}

Nedeľa bola na divákov už trochu skúpejšia. Budúca mamička, Mária Čírová, vystúpila v nádhernom slnečnom počasí a jej piesne zapadli do pokojnej nedeľnej atmosféry. Na jej čiernom tričku  bol nápis „Plánujem svoj útek v októbri“. Tak ako po iné dni aj v nedeľu platilo, že až tma priláka do areálu viac divákov. Aj preto Zuzana Smatanová nepritiahla davy. Počas jej koncerty sa však všetci náramne bavili. Keď spievala pieseň „Čerešne“ celé hľadisko bolo ako zelektrizované.  Po Zuzke, prišla na rad Jana … Jana Kirschner. Tá nikdy nesklame. Svoj koncert začala melancholickou piesňou Little Sister a divákov priviedla do varu pesničkou Na čiernom koni. Hlavným ťahúňom večera bol český Krištof.  Spevák na začiatku prezradil, že keď pricestovali na festival, tak sa až zľakli, lebo v hľadisku neboli žiadni ľudia. Bol však rád, že na ich koncerte to vyzeralo úplne inak.

Tretí ročník festivalu sa skončil. Treba povedať, že ARASH nebol najväčším lákadlom festivalu. Mal skôr len festivalu dodať väčšiu váhu a nálepku s menom. Organizátori si však vyskúšali, či dokážu na východ Slovenska dotiahnuť zahraničné hviezdy. Do budúcnosti to môže byť len plus a môžeme očakávať, že sa tu predstaví aj ozajstná hviezdna skupina.

Text a foto: L. Boka

viac informácií nájdete na  www.siravafest.sk

Diskusia k článku