Gekóny rodu Phelsuma – krásavci medzi gekónmi

 

Denné gekóny rodu Phelsuma majú niekoľko naj medzi gekónmi chovanými v zajatí. Prvým je ich zafarbenie, mnohokrát pripomínajúce kombináciou farieb a ich odlesku farebnosť tropických motýľov, ktoré nás tiež vedia ohúriť. Aj napriek tejto farebnosti, jedná sa o sfarbenie, ktoré im zabezpečuje splynutie s okolitým prostredím.

Ďalším je v mnohých prípadoch nenáročnosť na chov, schopnosť sa prispôsobiť umelo vytvoreným podmienkám. V tomto rode týchto gekónov je niekoľko druhov, ktoré sú vhodné aj pre začiatočníkov (P.madagascariensis grandis, P.standingi) a prípadne aj pre už trocha skúsenejších, ale ešte stálezačínajúcich chovateľov  (P.laticauda).

Detail Phelsuma madagascariensis grandis

 

Jedným z posledných a smutnejších je, že tento rod denných gekónov mal príslušníka dorastajúceho najväčších rozmerov denných gekónov, Phelsuma gigas, ktorí žil na ostrove Rodrigues. Dorastal do rozmerov väčších ako 40 cm. Bol vyhubený stratou životného prostredia, vyrúbaním lesov na ostrove Rodrigues a rozmnožením sa potkanov a mačiek, ktoré prišli spolu s námorníkmi na lodiach a unikli na pevninu. Ďalším pravdepodobne vyhynutým druhom je Phelsuma edwardnewtonii, ktorí tiež žil na tomto ostrove, avšak nedosahoval takéto rozmery.

Tieto denné gekóny majú najväčší výskyt a počet druhov na Madagaskare, ale niekoľko druhov žije aj na ostrovoch Zanzibar, Mauritius, Reunion, na Seychellských a Komorských ostrovoch.

Stručný popis

Tieto denné gekóny dorastajú podľa druhu od 7cm (Phelsuma kely) až do rozmerov 25-30 cm (Phelsuma standingi, Phelsuma madagascariensis). Vrchná strana tela je u väčšiny druhov sfarbená pestro, prevažne v rôznych odtieňoch zelenej , modrej, žltej až so zlatistým odleskom. Kresbu tvoria taktiež už spomínané farby, ale aj červená a čierna.

 

Phelsuma klemmeri

Niekoľko druhov je však sfarbených nenápadne v odtieňoch sivej až hnedej, s nenápadnou kresbou (Phelsuma mutabilis, Phelsuma masohoala ).

 

Phelsuma masohoala

Na nohách majú prísavné lamely, ktoré im umožňujú sa pohybovať na rôznych plochách a povrchoch, tak ako je to u gekónov všeobecne známe. Avšak v čase pred zvlekom, keďže ako väčšina plazov v istých intervaloch sa zvliekajú, táto schopnosť je trocha obmedzená. V tomto čase tieto lamely nie sú tak účinné, nakoľko stará pokožka ešte stále prekrýva tieto lamely.

Tieto gekóny nemajú očné viečka, podobne ako napríklad hady, preto si čistia oči pomocou olizovania jazykom (toto však hady nedokážu), jazyk má dostatočnú dĺžku aby dokázal celé oko očistiť.

Všeobecne o chove

Chov a teráriá sa prispôsobujú podmienkam, z akých ktorí druh konkrétne pochádza. Tomuto sa prispôsobujú hlavne teplotné podmienky a cykly. Podmienky, z ktorých pochádzajú určujú aj vlhkosť, ktorú im zabezpečujeme pre chov. V prípade druhov pochádzajúcich z vlhkých tropických lesov, je potrebné udržiavať vlhkosť vysokú, ale neznamená to, že teploty musia byť extrémne vysoké. V týchto prípadoch je vhodné, ak teploty nepresahujú 28-30°C.

Teráriá pri týchto zvieratách sú stavané tak, aby výška mala väčší rozmer ako šírka a hĺbka. Túto podmienku určuje to, že tieto druhy sa málo zdržiavajú na pôde, ale preliezajú vegetáciu ako v prírode. Pre zabezpečenie možnosti pohybu sa do  terárií inštalujú  rôzne konáre a bambusové tyče. Pred použitím konárov, je potrebné tieto dôkladne očistiť.

 

Phelsuma serraticauda na inštalovanej bambusovej tyči v teráriu

 

Do týchto terárií mnohí dávajú rôzne rastliny, ako sú Sanseviera (svokrin jazyk), bromélie a iné. Pri broméliách je však lepšie, ak sú to druhy bez „zúbkov“ na okraji listov, keďže tieto môžu poškodiť jemnú pokožku týchto plazov. Rastliny v týchto teráriách pomáhajú vytvárať prirodzené úkryty týmto zvieratám, udržiavajú stabilnejšiu vlhkosť odparovaním v dôsledku ich polievania a uvoľňovaním vody zo samotných listov.

Ako väčšina plazov, studenokrvných živočíchov potrebujú však zdroj tepla, ktorý je najlepšie zabezpečiť pomocou žiarovky. Výkon tejto žiarovky musí byť prispôsobený tak, aby vyššia teplota bola iba v určitom mieste, kde sa môžu tieto plazy ohriať, a neskôr sa mohli premiestniť do priestoru s nižšou teplotou. To im umožní správnu termoreguláciu organizmu.

Ďalšou podmienkou je zabezpečiť im aj zdroj žiarenia UV, a to pomocou špeciálnych na to určených svetelných zdrojov, ktoré vytvárajú UVA a UVB žiarenie. Toto je nevyhnutné pre správny metabolizmus, nakoľko táto zložka svetla napomáha spracovaniu vápnika organizmom. V opačnom prípade dochádza k rachitíde (mäknutiu kostí) a neskôr k uhynutiu zvieraťa. Taktiež zvieratá s vyrovnaným svetelným režimom majú výraznejšie vyfarbenie.

 

Phelsuma inexpectata

Phelsumy sú hmyzožravce. V chove je ich možné kŕmiť cvrčkami primeranej veľkosti. Znamená to, že veľkosť-dĺžka cvrčka by nemala byť väčšia ako dĺžka papuľky. Ulovia tak isto aj primerané veľké šváby, larvy múčnych červov a iné. Tento hmyz v chove je potrebné poprášiť vitamínovými a kalciovými prípravkami. Ochotne prijímajú rôzne ovocné kašičky, kde je najjednoduchšie primiešať tieto preparáty.

Tieto plazy sa rozmnožujú znášaním vajíčok. Samičky po párení znášajú vajíčka s vápenatou škrupinou, vždy len dve. Znášajú ich do rôznych dutín v teráriu (bambusové tyče), rastlín (medzi listy napríklad sanseviér), alebo ich rovno nalepia na sklo. Niektoré druhy svoje vajíčka lepia a niektoré ich len kladú voľne, bez lepenia, hlavne do rôznych vhodných dutín.

 

Znáška phelsumy v dutine bambusu

 

Vajíčka je možné inkubovať pri niektorých druhoch priamo v teráriu. V tomto prípade je však potrebné ich prekryť sieťkou, aby po vyliahnutí mláďat sa tieto nestali spestrením jedálneho lístka starších jedincov. Ak je to možné, najlepšie je ich odinkubovať v inkubátore, kde vieme zabezpečiť stabilné podmienky čo sa týka teploty a vlhkosti. Mláďatá sa liahnu väčšinou v závislosti od druhu a podmienok v rozpätí 70-100 dní

zdroj: Peter Mokrý

{youtube}uOic6rS7BM8{/youtube}

{youtube}XvAH4eqUJug{/youtube}

{youtube}v9i8ZY7h3PY{/youtube}

liahnutie  (super video)

michalovskenoviny

 

Diskusia k článku