Korálovka kalifornská – Lampropeltis getula californiae

uzovka

Tento poddruh korálovky sa vyskytuje, ako už napovedá jeho meno, hlavne v oblasti Kalifornie v USA. Samozrejme, zvieratá nepoznajú hranice a jej výskyt zasahuje aj do susedných štátov USA, ako sú napríklad Arizona, Utah, Oregon Colorado a New Mexico. V Mexiku sa vyskytuje na polostrove Baja California. Prostredie obýva rôznorodé a vyhýba sa len vyslovene púšťam bez zdrojov vody a vyšším nadmorským výškam, kde sú už teploty  veľmi nízke.

Tento druh užovkovitého nejedovatého hada dorastá do dĺžky približne 120cm, ale niektoré jedince môžu dosiahnuť aj väčšiu dĺžku. Sfarbenie tela je čierne, alebo hnedé v rôznych odtieňoch s bielymi priečnymi pruhmi (Banded), alebo pozdĺžnym pásom rôznej hrúbky v oblasti chrbtice (Striped). Patria medzi takzvané škrtiče, teda svoju korisť uškrtia niekoľkými slučkami tela ovinutými okolo koristi.


Lampropeltis getula californiae s kresbou typu Striped (pozdĺžny pás)

Zvláštnosťou tohto nejedovatého druhu hada a jeho príbuzných je imunita voči hadím jedom. Súčasťou ich jedálneho lístka v prírode sú okrem hlodavcov, iných jašterov a ich znášok vajíčok aj rôzne jedovaté a nejedovaté hady. Medzi hady, ktoré tiež príležitostne lovia patria aj štrkáče, ale sú to hlavne mladé jedince, ktoré dokážu v prvom rade premôcť a napokon prehltnúť – zožrať. Pri lovení týchto jedovatých hadov a hadov vôbec, nedochádza k ich uškrteniu, nakoľko podlhovasté telo hadov to neumožňuje, ale znehybnením koristi a požieraním už za živa. Pri pozorovaniach v jednej ZOO,  bolo za účelom sledovania techniky lovu týchto hadov umožnené chovaným korálovkám loviť mladé štrkáče. Lovené štrkáče stále žili ,aj keď veľká časť tela bola zožratá korálovkou (pohyb tela, snaha o výstražné štrkanie).

 

V chove sú kŕmené hlodavcami, ktoré aj vďačne prijímajú. Ich veľkosť však zodpovedá samotnej veľkosti chovanca. Dospelé korálovky zvládajú už zožrať dospelú myš, alebo iné hlodavce tejto veľkosti. Mladé čerstvo vyliahnuté korálovky kalifornské väčšinou bez problémov prijímajú myšie holíčatá. Postupne ako rastú je vhodné prispôsobiť aj veľkosť hlodavcov používaných na kŕmenie. V teráriách je vhodné im umiestniť zdroj tepla, pod ktorým si môžu regulovať tepelný režim, keďže patria medzi studenokrvné živočíchy. Taktiež je potrebné denne im meniť vodu a niekoľkokrát do týždňa rosiť. V čase keď sa pripravujú na zvlek, je vhodné ak majú úkryt a ten je udržiavaný tak, aby tam bolo vlhko a je potrebné rosiť každý deň.
Korálovka kalifornská a jej príbuzné(napr. Korálovka floridská) patria medzi pomerne častých chovancov v teráriách. Je to nielen vďaka  jednoduchšiemu chovu a dobrej odolnosti zvierat, ale aj vďaka vyšlachteniu viacerých farebných odchýliek a odchýliek v kresbe. O týchto však v ďalšom pokračovaní.

zdroj: Peter Mokrý

Diskusia k článku