Prečo neplatím bankomatovou kartou?

kreditkaNepochybne karta je výborný vynález a dáva nám obrovskú slobodu. Nemusíme stať v banke a čakať na svoje peniaze. Bankomat máme na každom rohu. Dokonca už nepotrebujeme ani peniaze, veď vo všetkých reklamách počúvame, aké je to „cool“ namiesto tringeltu da do ruky čašníčke kartu a ona sa na nás ešte usmeje.

No pravda je taká, že banky si z každej jednej transakcie stiahnu od reštaurácie, supermarketu, benzínovej pumpy, z každého jedného nášho nákupu, dve až štyri percentá! Absolútne za nič! Poviete si, že to nie je veľa. Ale je to vlastne ďalšie skryté zdaňovanie všetkých podnikateľov. K 19% dani zo zisku, k 20% DPH, odvodom, môžme ešte kľudne pripočítať pár percent  „výpalného“  od bánk!

Predstavme si napríklad bežný obchod s kosačkami, vrtačkami a motorovými pílami. Majiteľ tam má na každom tovare približne 10% hrubý zisk. Tými 10% musí zaplatiť dane, odvody, zamestnancov, nájom, nakúpiť nový tovar na sklad a nakoniec by bolo dobré aj niečo si z toho zisku ponechať. No zrazu do tejto rokmi  zaužívanej rovnice, vám vstupuje za famfár reklám a s tichou podporou štátu banka!

Banka, ktorá nemá ani šajnu, ako sa predávajú kosačky, aký potrebujú olej, nestará sa o servis a poradenstvo. Banka, ktorá nemá žiadnu kamennú predajňu, neplatí žiadneho odborného predajcu.
Nestrachuje sa, či tá 500€ kosačka sa predá, alebo ju predáte po roku so stratou. Banka chce len svoje 4%! Vlastne sa delí s majiteľom obchodu takmer o polovicu zisku! Bez toho, aby ručila servisom, bez toho, aby ručila svojím majetkom a dobrým menom, ak vám reťaz na píle odtrhne ruku! Tomu hovorím novodobé výpalníctvo!

Dokonca, ak si kúpite nové malé auto v autosalóne platobnou kartou, tak majiteľ autosalónu auto predáva väčšinou so stratou! Núti ho k tomu jeho importér z Bratislavy, ktorý má za tento „zločin“ sľúbené rôzne benefity od banky…  Samozrejme štát je spokojný, banky majú peniaze, môžu sa viacej  zdaniť.  Spokojný je aj kupujúci, veď v reklame hovorili, že z každého takého „výpalného“ nákupu s kartou, nám banky hodia nejákú kosť, aby sme boli ticho!

No ja, dokedy mi to Europska únia zákonom neprikáže, kartou platiť nikdy nebudem! Je to neetické, zvrátené a hlavne hlboko to zasahuje do slobodného podnikania každého jedného živnostníka, ktorého tak nútia dobrovoľne nasilu kúpiť si čítačku na karty.

boka

Diskusia k článku