Rozhovor s Rasťom Trnkom

Voľby sú za rohom. Do otvorenia hlasovacích miestností ostáva pár dní… Pripravili sme rozhovor s kandidátom na predsedu Košického samosprávneho kraja, Rasťom Trnkom. Nezávislý kandidát s podporou koalície strán, na župana porozprával o svojej kandidatúre, plánoch a prioritách do budúcnosti.

Predstav sa nám na úvod. Odkiaľ pochádzaš? Čo si vyštudoval a aké je tvoje zamestnanie?

Pochádzam z východu, vyrástol som tu a žijem tu celý život. Vyštudoval som Ekonomickú Univerzitu v Bratislave, odbor ekonomika a manažment. Od konca školy pôsobím na manažérskych pozíciách, v súčasnosti mám vlastnú firmu. Do minulého roku som bol vicestarosta mestskej časti Staré mesto v Košiciach, pôsobil som tam dva roky. Odkedy som skončil, tak pomáham firmám, start-upom, zháňam im finančné prostriedky. Skrátka inovatívnym a nádejným firmám sa snažím pomôcť, aby rozbehli svoj biznis. Stále som poslanec mestského zastupiteľstva v mestskej časti Staré mesto a najmladší poslanec (smiech) vo vyššom územnom celku. Aktuálne kandidujem na post predsedu Košického samosprávneho kraja.

Prečo si sa rozhodol kandidovať?

Stále mám asi tú mladícku energiu, ktorú sa snažím preniesť do verejného života. Už neviem či o 20 rokov neskôr by som sa dal na niečo takéto (smiech). Zatiaľ mám víziu, veľa vecí sa dá zmeniť k lepšiemu, veľa veci sa dá rozhýbať dopredu a o to sa snažím. Snažím sa spolupracovať s ľuďmi, ktorí už v danej oblasti dokázali, čo ja chcem presadiť vo VÚC. Napríklad Vladimír Ledecký, ktorý vyriešil rómsku problematiku vo svojej obci Spišský Hrhov, tak ja chcem toto rozšíriť do celého kraja. Tým chcem povedať to, že aj keď som mladý, snažím sa obklopovať skúsenými a čestnými ľuďmi, ktorí v danej oblasti zrealizovali čo ja si myslím, že by sa malo rozhýbať vo väčšom merítku, aby to malo dopad na každého obyvateľa kraja. Dôvod prečo som sa rozhodol kandidovať je ten, že vidím ako sa rodiny rozpadajú, kvôli tomu, že tu nie sú také podmienky, ako by mali byť. Niektorí členovia rodín odchádzajú za prácou ďaleko za hranice alebo aj do celého Slovenska, najmä na západ krajiny. Množstvo šikovných ľudí odchádza, rodiny sa rozpadajú a to má ďalekosiahle dôsledky na rozvoj aj východu a aj celého Slovenska. Hlavným dôvodom prečo som išiel kandidovať je ten, aby sa rodiny nemuseli rozpadať, aby mohli ostať tu, žiť slušne a byť patrične ohodnotení za prácu ktorú odvádzajú. Chcem využiť ten potenciál ľudí, ktorý tu stále je.

Môžeš konkretizovať čo ti prekáža na doterajšom vedení Košického samosprávneho kraja?

V prvom rade mi prekáža to, že sa všetko rieši len marketingovo. Často krát môžeme počuť, že je dobré, ak z jednej strany sú ľudia vo vláde, aj v župe, aj v obciach. 12 rokov je tá istá strana pri moci, vo VÚC aj vo vláde a vidíme, že to nefunguje. Kraj zaspal, zatuchol a nehýbe sa takým spôsobom akým by sa mal. Nerozvíja sa. Vedenie kraja rieši len vypísané tendre a spôsoby ako ich ovplyvniť, nevyužívajú sa všetky kompetencie a možnosti, ktoré má Košický samosprávny kraj aby pomohol ľudom v regióne. Najväčší problém je to, že sa rieši minimum vecí a nevyužíva sa potenciál kraja. Napríklad nerozvíja sa turizmus, nerieši sa rómska problematika, cyklotrasy napríklad. Od roku 2011 je prijatá stratégia na rozvoj cyklotrás v Košiciach a za 6 rokov sa vybodovalo len 4,5 km cyklotrasy. V tomto prípade sa nemôžeme baviť o rozvoji, či už cyklotrás alebo turizmu, ak sa nič nerobí. Sú tu vypuklé problémy ako vysoká nezamestnanosť, neriešenie rómskej otázky, úroveň zdravotníctva, školstva, ale aj čiastočne poľnohospodárstva. Všetko je to v pôsobnosti a silách VÚC a kraj by mohol v týchto oblastiach výrazne pomôcť. Nie je možné, že sa tu hráme, že budujeme kreatívne centrum za 24 miliónov eur a vôbec nie je jasné ako bude fungovať. Malo by pomáhať začínajúcim podnikateľom a kraj akurát vie to, že má 24 miliónov ide niečo budovať a nevie čo. To sú všetko systémové chyby ktoré sa dajú odstrániť len tak že sa vymení celé vedenie kraja. A preto som sa rozhodol ísť do tohto boja.

V čom spočíva výnimočnosť tvojej kandidatúry?

Snažím sa robiť veci tak ako by sa mali robiť. Obklopujem sa skúsenými a čestnými ľuďmi s ktorými mám úprimný záujem rozhýbať náš kraj v jednotlivých oblastiach, v ktorých kraj zatiaľ spí. Chceme riešiť nezamestnanosť (s Jozefom Ondášom, zakladateľ T-Systems, IT Valley, dokopy 11000 pracovných miest), rómsku problematiku (s Vladom Ledeckým, vyriešil sociálne odkázaných založením obecného podniku), odpolitizovať školstvo (s Otom Zarnayom, bojovníkom za spravodlivosť v školstve, rozhýbať poľnohospodárstvo (s Jánom Šlinským, zakladateľom „agrokruhov“).  Snažím sa zmeniť systém v doprave, cesty sa rekonštruujú nevhodným spôsobom. Snažím sa rozhýbať veci dopredu tak, aby každý jeden človek v kraji videl prínos, aby vedel že kraj existuje. Málo ľudí vidí prínosy pre ich životy zo strany VÚC, a ani sa veľmi nemožno čudovať, a preto je aj nízka účasť pri voľbách. Ja si myslím že tá kandidatúra je skvelá príležitosť na to, aby sa ukázalo, že sa veci dajú robiť lepšie. Som v kontakte s asi tromi firmami, ktoré chcú priniesť stámiliónové investície do kraja, ale nechcú, aby od nich niekto pýtal úplatok. Robia veľké projekty v iných krajinách a chcú sem prísť, tak ja urobím všetko preto, aby prišli. A ak to ma stáť len to, aby od nich nikto nepýtal úplatky, tak preto urobím maximum.

Neodrádza ťa pri kandidatúre malá účasť voličov?

Sú aj voľby s nižšou účasťou – eurovoľby (smiech). Z istej strany chápem, ľudia nevidia prínos kraja pre nich. V tom kraji sa teraz nerobí takmer nič. Na začiatku keď sa VÚC vytvárali neprebehla úplná decentralizácia, prešla len približne polovica kompetencii na kraj a predstavitelia strany nerobia nič. Ľudia nevidia úžitok, a potom k voľbám nechodia. Mojou ambíciou je, aby sa účasť vo voľbách zvyšovala. To je ale proti srsti predstaviteľom strany Smer-SD, lebo potom sa budú ľudia viac zaujímať a vyžadovať od kraja, a to oni nechcú. Nejako to nemajú v genetickom kóde.Ich zaujímajú len vypísané tendre a ja si myslím, že je tu množstvo oblastí v ktorých sa dá kraj rozhýbať.

Prečo si do volieb vstúpil ako nezávislý kandidát s podporou koalície?

Áno, to je pravda, nie som členom žiadnej strany, podporuje ma však koalícia OĽANO, SAS, KDH, NOVA, a ŠANCA. Na jednej strane je to voľnosť a výhoda byť nezávislý, na druhej strane je ťažšie dohodnúť sa, ak nie ste členom žiadnej strany.  Ale to je jednou z úloh ktorú som si dal, aby som spájal, nie rozdeľoval. Spojil som rozdielne názorové prúdy, hoci je to naozaj náročné. Takto si myslím, sme vytvorili jeden silný tím. Vidíme proti čomu stojíme tak momentálne nevidím inej cesty ako spojiť sily a názorové prúdy.

Čo by bola prvá vec, ktorú by si zmenil, ak by sa ti vo voľbách podarilo vyhrať?

V prvom rade treba systémovo odstrániť korupciu, klientelizmus a netransparentnosť. Ak sa dostanem do vedenia, budem presadzovať protikorupčný audit. Tiež sa okamžite nahlásim na stretnutie s ministrom financií a dopravy, kvôli urýchlenému dobudovaniu R2 a D1 v našom kraji. Keď to páni, nevedia vyriešiť z Bratislavy, ja im dám návrhy ako stavať kvalitne, lacno a rýchlo.  Na mojej web stránke „RastoTrnka.sk“ som zverejnil 12 bodov, ktoré určite uskutočním prvých 100 dní vo funkcii.

Čo špecificky plánuješ urobiť u nás na Zemplíne?

Myslím, že Zemplín si zaslúži viac. Uvediem len niektoré príklady. Som presvedčený, že je čas postaviť skatepark v Michalovciach, vybudovať kruhový objazd v Strážskom, vyriešiť situáciu sociálne odkázaných občanov v Trebišove a Michalovciach. Musíme zlepšiť na Zemplíne životné prostredie, vrátiť Šírave zašlú slávu a priniesť do Veľkých Kapušian reálnych investorov.

Okamžite zostavím tím ľudí, ktorí začnú pracovať na projekte “agrokruhy”, lebo moderné poľnohospodárstvo, obzvlášť v oblasti Zemplína,  môže byť ďalší dôvod neodísť z východu alebo sa sem vrátiť.  S Jánom Šlinským sme sa dohodli, že projekt pestovania bioplodín sprístupníme čo najširším vrstvám obyvateľov. S jedným patentovaným ramenom od J. Šlinského si každý bude môcť dopestovať celoročnú produkciu pre svoju rodinu a aj ďalších 30 rodín, tzn. že nadprodukciu budú môcť predávať.

Veríš, že uspeješ?

Je to všetko v rukách ľudí a ja dúfam, že 4. novembra prídu voliť a rozhodnú sa správne!

Ďakujem  za rozhovor a držíme palce!

Rozhovor viedol Marek Boka s Rasťom Trnkom.

 

 

Diskusia k článku