Motocyklista zraneniam na mieste podľahol

Včera (3.6.) okolo 15. hodiny došlo na štátnej ceste v smere od obce Veľký Kamenec na maďarskú obec Pacin (okr. Trebišov) k dopravnej nehode, ktorá mala tragické následky pre 43-ročného občana Poľskej republiky.

Podľa doterajších zistení občan Poľskej republiky ako vodič motocykla zn. Triumph z doposiaľ nezistených príčin prešiel do protismeru, kde sa čelne zrazil s protiidúcim osobným motorovým vozidlom zn. Toyota Land Cruser, ktoré v tom čase viedol 43-ročný, tiež občan Poľskej republiky. Pri zrážke utrpel vodič motocykla zranenia, ktorým na mieste podľahol.  U vodiča vozidla bola na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vykonaná dychová skúška s negatívnym výsledkom, u nebohého muža bude prítomnosť alkoholu zisťovaná pri pitve. Predbežná škoda no vozidle aj motocykli bola vyčíslená na 6.000 eur.

Vyšetrovateľ Policajného zboru v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Presná príčina dopravnej nehody, miera zavinenia i bližšie okolnosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania aj za prítomnosti znalca z odboru cestná doprava, ktorý bol prítomný na mieste dopravnej nehody.

Vzhľadom na stúpajúci počet motorkárov na cestách polícia opätovne apeluje na dodržiavanie dopravných predpisov. Aby nedochádzalo k zbytočným zraneniam a úmrtiam, je potrebné zvýšiť opatrnosť, pozornosť, predvídať a včas reagovať. Oproti vodičom v motorových vozidlách majú motocyklisti veľkú nevýhodu, sú zraniteľnejší, pri páde nie sú dostatočne chránení, a hrozia im vážne zranenia či smrť. Snáď nie je potrebné zdôrazňovať potrebu nosenia ochranného oblečenia či ochrannej prilby, nevynímajúc reflexné prvky. Jazdu na motocykli je nutné prispôsobiť svojim schopnostiam a zručnostiam, stavu a povahe vozovky, počasiu, ale i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.

Hazardovať so zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej vozovke vo väčšine prípadov za kratší koniec ťahá práve motocyklista.

Diskusia k článku