Čarovná karta

REGZEP - Čarovná karta

Pred niekoľkými rokmi sa každé noviny, rozhlas, TV, hemžili informáciami o kartách, z ktorých si môžete kedykoľvek požičať. Stačí mať určitý príjem, zaplatiť mesačnú splátku napr. 1000 Sk a máte vždy voľných 20, 30 ba možno aj 50 tis. Sk. Ponuka bola výborná, voľný účet lákavý a tak ako každý iný „borec“ aj ja som potreboval občas poruke niekoľko tisíc korún. Skúsil som vybrať pár tisíc, zaplatiť tisícku to je predsa super. Fungovalo to bezchybne hodnú chvíľu, až som pozabudol, že vyberám pravidelne viac, ako som vkladal. Ale to nič, hovoril som si, to hravo zvládnem, systém je predsa perfektný. Ani som nezbadal, ako som sa dostal k hornej hranici limitu a na jeden mesiac aj do nepovoleného prekročenia. Veď sa nič nedeje. Ale dialo sa, dostal som pokutu za prekročenie limitu spolu so zablokovaním účtu, z ktorého sa nedalo zrazu nič vyberať. Penále, pokuty boli napísané v zmluve takými malými písmenami, ktoré ani nedokážete poriadne prečítať. Po niekoľkých mesiacoch splácania moja karta bola stále nefunkčná, použiteľný debet žiadny a karta sa mi stala hnusnou príťažou. Zo systému som sa dostal až vtedy, keď sa moja polovička naštvala, zvýšila mesačné splátky na 2000 Sk a z karty sme prestali vyberať vôbec. Potom sme spočítali straty a nálezy a zistili sme, že na úrokoch, poplatkoch a pokutách sme zaplatili cca o 100 %viac, ako sme si požičali. Takže tá karta bola síce čarovná, ale pre pôžičkovú spoločnosť. Prečo to hovorím práve teraz, keď sa už blíži EURO? Práve preto, že každý občan v strednom veku má obyčajne niekoľko účtov v banke, niekoľko kariet v peňaženke. Z toho mnohé účty sú prázdne a my ich ľutujeme zrušiť. Veď sa možno zídu a zrušenie účtu stojí cca 400Sk. Ale zrušiť ich treba, pretože „zaokrúhľovanie“ poplatkov pôjde v bankách / aj inde / zaiste len smerom hore. Ak nechceme, aby sa moje a vaše účty zmenili na nové čarovné karty, treba čím skôr zrušiť všetky zbytočné karty v bankách. Ak nezrušíme tieto účty teraz, „usporíme“ naším bankám mnoho papierových eurobankovíek.

Diskusia k článku