Unikátny objav v Lesnom

lesne23

nadacia_vub

 

lesne1Každá dedinka na východe Slovenska dýcha vlastnou históriou. Mnohé stále ukrývajú poklady, ktorých historická hodnota je nevyčísliteľná.

 

Jeden zo zaujímavých príbehov sa odohral v obci Lesné neďaleko Michaloviec. V miestnom gréckokatolíckom kostole sa úplnou náhodou objavili nástenné maľby, ktorých vznik sa datuje až do 1.pol.15. storočia. Samotný kostolík dlho pamiatkari nepovažovali za príliš zaujímavý. V roku 2004 pri oprave strechy sa prišlo na to, že povala pod strechou ukrýva čosi viac, ako len podporné trámy a prach. Objavili tam pozostatky nástenných malieb, ktoré ihneď preradilo kostolík z kategórie nezaujímavých do kategórie Zemplínskych pokladov.

 

stropPodrobnejší výskum zistil, že kostol nemal od začiatku oblúkovú klenbu. Pôvodný románsky, alebo gotický strop bol rovný a bol z dreva. Tehlové pruské  klenby sa urobili až neskôr koncom 19.str.. A práve zmena stropu z rovného na oblúkový hrá v celom tomto príbehu najdôležitejšiu úlohu.  Výstavbou oblúkovej klenby sa zrazu najvrchnejšie maľby  ocitli nad stropom a boli odsúdené na dlhé roky tmy a „samoty“ pod strechou kostola, ale to ich v podstate zachránilo pre budúce generácie.

 

Prvotný prieskum previedla v 80-tych rokoch Blanka Puškárová PhDr., Csc. A konštatovala nález pozostatkov vzácnych nástenných malieb z 15. storočia. Bývalý režim však nebol veľmi naklonený podporovať výskum a reštaurovanie sakrálnych pamiatok a už vôbec nie pamiatok pod patronátom gréckokatolíckej cirkvi. S projektom sa roky nič nedialo a postupom času sa na maľby znova zabudlo. Akoby im nebolo súdené dočkať sa svetskej slávy.

 

O dvadsať rokov neskôr sa však predsa len dočkali. Na kostole sa menila strecha. Keď zhodili tú starú a slnko presvetlilo celý priestor povaly. Na kamenných múroch sa objavili zabudnuté maľby a tento krát sa im už konečne  dostalo patričnej pozornosti. Vďaka grantu z ministerstva kultúry fresky prešli v roku 2004-2005 odborným preskúmaním a následnou reštauráciou. Reštaurátori Mgr. Art. Rudolf Boroš a Mgr. Art. Peter Mlích  zistili, že maľby pochádzajú z dvoch rozličných období. Na severnej a južnej strane sa nachádzajú 8 metrov dlhé a 1,5 m vysoké maľby zo 17.-18. stor. , ktoré boli prevedené technikou „Al secco“  nanášaním na suchú omietku.  Napriek značnému poškodeniu sú tieto renesančné byzantské fresky veľmi vzácne. Z tohto obdobia sa v chrámoch východného  Slovenska prakticky nevyskytujú a sú doslova unikátom.
Na východnej strane (oblúk nad oltárom) sa nachádza 4 metre dlhá a 1,5 m vysoká maľba z 1.pol.15. storočia prevedená technikou „Al fresco“ viacnásobným nanášaním farieb do mokrej omietky. Napriek tomu že sa jedná o 300 rokov staršiu maľbu oproti maľbám na severnej a južnej strane, je vďaka technike nanášania oveľa zachovalejšia.

 

lesne5V súčasnosti sa pomocou grantu „ Poklady môjho srdca“ získaného z VUB banky snažia sprístupniť tieto priestory aj širokej verejnosti. Na povale sa postavili drevené lávky so zábradlím a plošina pred gotickou freskou, ktoré umožnia zhliadnuť fresky bežným návštevníkom.  Bude sa inštalovať osvetlenie priestorov na povale ako aj vonkajšie osvetlenie samotného kostola. Pribudnú vysvetľujúce informačné brožúry a tabule s fotografiami. Prví návštevníci by mohli vzácne maľby vzhliadnuť ešte pred začiatkom letnej sezóny.

 

„ Napriek unikátnym objavom sa zdá, že kostol v Lesnom ešte stále nevydal všetky svoje tajomstvá. Keď sa pred 20 rokmi robilo odvodňovanie chrámu našli sa jeho v blízkosti základy stredovekej sakristie a OSTIÁRIA. Znamená to, že tam muselo byť nejaké veľké pohrebisko a keď už nemali kde pochovávať, tak sa hrobky otvárali a pozostatky sa dávali do ostiária. Robil sa geosonárny prieskum podlahy aj priamo v chráme. Pod podlahou sa našlo 5 miest, kde by sa mohli nachádzať nejaké hrobky alebo kostrové pozostatky vtedy dôležitých ľudí. V súčasnosti vieme odhadnúť vek chrámu hlavne podľa prvej písomnej zmienky, ktorá je z roku 1250. Po podrobnejšom archeologickom prieskume podlahy chrámu a jeho blízkeho okolia bude  možné presnejšie určiť vek chrámu a to na jeho dôležitosti a výnimočnosti určite ešte pridá.“

Gréckokatolícky kňaz o. Matúš Marcin (predseda kultúrno historickej komisie Spolu sv. Cyrila a Metoda v Michalovciach).

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/lesne] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Unikátny objav v Lesnom]}

 

Foto: L Boka a R. Boroš

 

Fakty:

Objekt: Gréckokatolícky kostol Nanebovstúpenia Pána
Lokalita: obec Lesné neďaleko Michaloviec.
Vek: prvá písomná zmienka z roku 1250 n.l. – románsky chrám

Prieskum:

  • V druhej polovici 80-tych rokov – výskum previedla Blanka Puškárová PhDr., Csc.
  • 2004/2005  – reštaurátori Mgr. Art. Rudolf Boroš, Mgr. Art. Peter Mlích


Nálezy:

  • Dva krát 8m dlhé a 1,5 m  vysoké  nástenné maľby zo 17.-18. storočia – technika Al secco
  • Raz 4m dlhá a 1,5 m vysoká  nástenná maľby zo 14.-15. storočia – technika Al fresco
  • Románska okno – pozostatok románskej architektúry
  • Románska krstiteľnica
  • základy stredovekej zakrestie a OSTIÁRIA
  • Geosonárny  prieskum poukazuje na 5 objektov (hrobiek, náhrobných kameňov alebo kostrových pozostatkov) pod podlahou kostola a ďalšie v blízkosti samotného chrámu.
  • V chráme sa takisto nachádza vzácny barokový mobiliár evidovaný ako NKP – ikonostas, oltár s bohostánkom, kazateľnica a iné…

Využité zdroje:

  • 2004-2005  grand ministerstva kultúry – prieskum a reštaurovanie malieb
  • 2009-2010  grand VÚB Banky – sprístupnenie objektu verejnosti, osvetlenie, publikácia a propagácia.

 

Text: Ladislav Boka

Diskusia k článku