Poznáte termálne aquaparky a kúpaliská na Slovensku?

introbesenova
Milí naši čitatelia, kúpeľníctvo spojené s geotermálnymi prameňmi má na Slovensku bohatú históriu. Medzi najznámejšie patria: Piešťany, Trenčianske Teplice, Turčianske Teplice, Rajecké Teplice, Smrdáky, Bardejovské kúpele, Dudince a mnoho ďalších. Ich podrobný zoznam nájdete na zaujímavej webovej stránke www.kupeleslovenska.sk.

Mnohé kúpele ponúkajú okrem liečebných procedúr aj wellness a relaxačné príp. športové vyžitie, aby tak mohli uspokojiť požiadavky viacerých návštevníkov. Geotermálne pramene a vrty sú často spojené aj s kúpaliskami príp. termálnymi komplexmi, ktoré okrem bazénových komplexov ponúkajú aj saunový svet, masáže a iné. Mnohé aquaparky majú celoročnú prevádzku, čo je perfektné, pretože aj počas nepriaznivého počasia tak poskytujú pre návštevníkov  komfort. Posledný krát som mal možnosť navštíviť Thermal Park v Bešeňovej, ktorý ma milo prekvapil nielen termálnymi bazénmi, ubytovacími kapacitami, ale aj možnosťou kvalitného stravovania, športových aktivít a nádherným Spa centrom.http://www.firotour.sk/dovolenky-slovensko/nizke-tatry/besenova/hotel-luka-first-moment-leto-2011.html?page_id=652435
Thermal Park Bešeňová je vybudovaný na báze horských prameňov termálnych vôd, ktoré vyvierajú z hĺbky 1987 m s teplotou cca 60,5 ° C. Pôsobia blahodarne najmä na dýchacie a pohybové ústrojenstvo, urologické problémy a majú aj priaznivé kozmetické účinky. Zároveň pôsobia takmer okamžite aj na psychickú pohodu vďaka prvku lítiu. Termálna voda obsahuje vápnik, horčík, sodík, draslík, železo, mangán, mimoriadne množstvo síranov, voľný oxid uhličitý a ďalšie minerály. Okrem oddychových vonkajších bazénov s geotermálnou vodou až do teploty 39°C sú tu aj plavecký bazén, bazén s toboganmi, detské bazény, lanová preliezačka, vnútorné bazény, jacuzzi, spa centrum s rôznymi druhmi sáun: mentolová, soľná, rímska, fínska suchá, ľadový bazén a i.
Okrem klasických kúpeľných prípadov sa geotermálna voda považuje za obnoviteľný zdroj energie, lacnejší ako fosílne palivá, ktorý zároveň znižuje nebezpečenstvo ohrozenia životného prostredia. Využíva sa aj na vykurovanie jednotlivých budov či celých sídlisk, ohrev skleníkov v poľnohospodárstve, a v niektorých krajinách aj priamo ako zdroj na výrobu elektrickej energie. U nás to využíva napr. mesto Košice, Galanta, Oravice a ďalšie sa pripájajú.

Niektoré termálne parky, kúpaliská a ich vody:

AquaCity Poprad voda z hĺbky 1 400 metrov
AQUATHERMAL SENEC voda z hĺbky do 2000 metrov, teplota vody 48° C
Tatralandia Liptovský Mikuláš voda z hĺbky viac ako 2500 m, teplota 60,7° C
Termálne kúpalisko Podhájska prameň v hĺbke 1900 m, teplota vody 80° C
Thermal park Bešeňová voda z hĺbky 1987 metrov o teplote 60,5° C
Welness Patince vrt pre potreby rekreačného strediska má 170 metrov a teplotu vody 26,2 st. C, voda vyteká vlastným pretlakom
Meander Park Oravice, Dolný Kubín voda z hĺbky 1611 m, teplota 58° C
Termálne kúpalisko Horné Saliby voda z hĺbky 1552 m, teplota 67° C
Termálpark Veľký Meder voda z hĺbky 1 560 m, teplota 51° C
{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/besenova] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[besenova}
zdroj: Ondrej Hrabovský

Diskusia k článku