Parkovisko v centre Michaloviec bude na predaj

Mestské parkovisko, ktoré sa nachádza pred budovou Mestského kultúrneho strediska a polikliniky v centre Michaloviec, bude na predaj. Mestskí poslanci zaradili lukratívny pozemok medzi majetok, ktorý môže samospráva v budúcnosti predať. Primátor Viliam Zahorčák (Smer-SD) vysvetlil, že mesto by uvítalo, ak by na ploche vyrástlo moderné obchodné centrum, ktoré pritiahne do mesta viac ľudí.  Peniazmi získanými z predaja pozemku chce mesto financovať naplánované investičné akcie.

Pozemok roky chátra

Parkovisko v centre Michaloviec už roky chátra. Mesto  jeho predaj zavžovalo už roky, a preto do jeho úprav výrazne neinvestovalo. Vodiči tak parkujú na ploche pripomínajúcej poľnú cestu. Na prach, ktorý sa valí z parkoviska, keď po ňom prechádzajú autá, sa sťažujú prevádzkovatelia susedných barov, obchodov a reštaurácií.

Vedúca susednej reštaurácie Zuzana Onušková uviedla, že podnikatelia by uvítali opravu parkoviska alebo výstavbu nového obchodné centra. „Jedna aj druhá alternatíva bude rozhodne lepšia, ako je to teraz, keď sa tu práši.“

Poslanec Jozef Bobík (KDH) uviedol, že pri predaji pozemku musí mesto brať do úvahy budúce riešenia prístupov a napojenia sietí k majiteľom susedných nehnuteľností.  „Máme tu jedno memento na námestí, bývalý obchodný dom Elán. Sú tam rôzne majetkovoprávne vzťahy a samotná budova nemôže slúžiť. Pri samotnom predaji by tiež mohli vzniknúť určité obmedzenia pre iných vlastníkov, ktorí v centrálnej mestskej zóne majú svoje nehnuteľnosti,“ vysvetlil Bobík.

Vedúci odboru hospodárenia s majetkom Jozef Doležal spresnil, že na území došlo k zmene značenia parciel. “Tie parcely zabezpečujú práve to, aby nebolo obmedzené užívanie nehnuteľností, ktoré sú vo vlastníctve iných osôb ako mesta,“ objasnil.

Primátor dodal, že prejazd k poliklinike a k nehnuteľnostiam bude zabezpečený. Mesto plánuje predať len „škaredé parkovisko plus časť asfaltu“. Časť pozemku bude naďalej slúžiť ako parkovisko.

Mesto by uvítalo obchodné centrum

“Viem si predstaviť, že by tu vyrástol nejaký polyfunkčný objekt. Niečo, čo by do centra mesta opäť prilákalo ľudí, lebo centrum sa nám vyľudňuje. Ľudia skôr idú do obchodných centier, ktoré sú na periférii, okrajoch mesta. Pozemok je teraz skôr oštarou, ako pýchou mesta,“ vysvetlil Zahorčák.

Peniaze z predaja pozemku chce mesto použiť na finančné krytie naplánovaných investičných akcií. “Jednou z tých nehnuteľností, ktorá by mohla priniesť financie do mestskej pokladnice, je práve tento pozemok,“ povedal.

Mesto na predaj pozemku vypíše verejnú obchodnú súťaž. “Uvidíme, kto o to prejaví záujem a za akých podmienok. Pre nás bude zaujímavé, za koľko to predáme a na aký účel. Ja by som uvítal, ak by tu bolo niečo, čo by to námestie oživilo a ľudí pritiahlo späť,“ uzavrel primátor.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5888694/parkovisko-v-centre-michaloviec-bude-na-predaj.html#ixzz1MEiESjgF

Diskusia k článku