Najlepší predajca

Vo svojej profesii sa dennodenne stretávam s predajcami, na ktorých stojí a padá úspešný obchod…No jeden nad nimi všetkými pretŕča… V autosalóne Seat vo Vranove sa nachádza predajca, ktorý nad všetkými vyčnieva minimálne o pol hlavy…

Pekný tridsiatnik, s výborným jazykom a výbornou gestikuláciou. Ak mu ukážete, že máte čo i len maličký záujem o vyložené auto, už Vás bez auta nepustí… Ak záujem nepreukážete, odídete s novým autom rovnako. Svojho času vo Vranove on osobne predal najdrahšiu Ibizu v Európe! Nejaký zanedbateľný milión korún slovenských. Je výborný motivátor… Raz som išiel k nemu s nie celkom podareným výtlačkom novín /chyba v tlačiarni/. Pozrel sa na to, potom sa pozrel na mňa a bez výčitky vyslovil túto vetu: Nevadí pan Boka, nabudúce sa Vám to nestane… Tou vetou vyslovil všetko. Nabudúce sa Vám to nestane!

Minule som bol zasa uňho, sedeli sme za stolom s ekonómkou a ešte druhým predajcom. Nezáväzne sme sa všetci rozprávali, keď v tom prišiel majiteľ firmy. Všetci sa postavili do pozoru spolu so mnou. Iba on ostal sedieť, ako keby on bol šéfom tej firmy. Výborne, pán Holub, dobre, že idete! Dostali sme dva lístky na autosalón do Barcelóny, ako najlepší predajca Seatov na Slovensku! Vy osobne pán Holub, môžete rozhodnúť, kto pôjde so mnou!

Viete si predstaviť toto povedať svojmu šéfovi? Pán Holub si pozorne zobral oba lístky a začal čítať program autosalónu na druhom konci Európy… My všetci sme strnulo stáli v pozore a pozerali na sediaceho majiteľa firmy a sediaceho najlepšieho predajcu Seatov na slovensku… Po hodnej chvíli, keď dočítal komletný program, vrátil lístky svojmu zamestnancovi a prosebne povedal: Roman, môžem isť s tebou ja? Roman „zafrflal“, prekrútil očami o odvrkol:

Čo mám s Vami robiť šéfe? Ale v lietadle sedím pri okne!

Šéf naradostnene potľapkal svojho predajcu po pleci, poďakoval sa mu a o odišiel. Roman Machek sa len usmial, že sa mu zas podaril výborný obchod…

  • napísal Marek Boka

 

Diskusia k článku