Môj posledný akčný hrdina

demo

V dnešnej dobe plnej klamárov, zlodejov, lenivých úradníkov, mizerných čašníkov a podplatných politikov je veľmi ťažké nájsť kladného hrdinu. Väčšinou, ak je treba sa ozvať, tak sa radšej skrčíme a ťaháme ako vôl náš neľahký osud.  Je nás tak málo, že nás každý druhý národ každých 20 rokov zašľapne do zeme.

No predsa máme niečo, čo nám môže závidieť celý svet! Máme hokej! Hokej, ktorý si s nami prešiel celú éru samostatnosti Slovenska. Tí chlapci sú naše najväčšie a obávam sa, že jediné kultúrne dedičstvo.  Pre žiaden štát na svete neznamená hokej tak veľa a zároveň tak málo ako pre Slovákov. Tí chlapci nás naučili, ako sa má reprezentovať. Ako vyhrávať, ale aj ako čestne prehrať. Aj pri prehrách sme ich mali radi. Veď sú to naši chlapci.

V našom hokeji máme najlepších hokejistov, akých môže fanúšik mať. Hráčov ako Šatan, Gaborík, Hossa, Palfy a Chára aj iných, by sme nikdy nevymenili za žiadneho Crosbyho či Seleneho. Nech sa Jágr nehnevá, ale nikdy by som ho za Paľka Demitru nemenil. Tí chlapci sú najlepšie, čo môže a chce Slovák mať! Tí chlapci nám ukázali, ako sa dá chytiť šance. Ukázali nám, že aj dvojmetrové drevo môže byť najlepším obrancom na svete.  Pre Slovensko hokej nie je len šport. Je to šport, v ktorom slabší, ak veľmi veľmi chce, tak môže s troškou šťastia poraziť celý svet!

Ďakujem Ti, Paľo Demitra, že som sa vyše desaťročie, vlastne najkrajšie roky života, mohol kochať tvojím umením na ľade. Ďakujem, že tvoja dobrácka a úprimná povaha ma dokázala roky rokúce rozosmiať, ale aj rozplakať. Ďakujem Ti za ranné skoré vstávanie a „zíranie“ do teletextu či sa Ti cez noc podarilo v NHL skórovať! Ďakujem Ti za sezónu, keď sa nehrala NHL! Extraliga nabrala úplne iný rozmer! Play of Slovan Trenčín bol najlepším toho, čo hokej môže poskytnúť!

Paľko, dal si mi strašne veľa. V dnešnom „dospeláckom svete“, kde už „nefičí“ byť dobrým a čestným, si pre mňa až zidealizovaným kladným hrdinom z Mayoviek. Hrdinom v svete, kde patriotizmus, bratstvo a priateľstvo nie je prežitkom. Dal si mi poznanie, že ten môj životný, každodenný boj za mňa nikto nevybojuje, iba ja samučičký sám!

Zbohom Paľko, budeš mi strašne chýbať. Viem, že ma vôbec nepoznáš, no aj vďaka Tebe som ja, omnoho lepšie spoznal samého seba.

 

boka

 

 

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!

Facebook

Diskusia k článku