Hippokratova záhrada a chrám boha Asklepia

img_7441

Ľudia v dávnych dobách verili, že sily v prírode udržujú život v rovnováhe. Preto ak sa vám súčasný stav medicíny a farmaceutického priemyslu k udržiavaniu nášho zdravia nepozdáva, pozývame vás pozrieť sa do Hipokratovej záhrady. Nachádza sa na gréckom ostrove Kos, ktorý je rodiskom Hippokrata považovaného za otca  medicíny, ktorý liečil príčiny  chorôb nie ich následky,  ako to naopak robí medicína dnes.

img_7444

Záhrada je navrhnutá tak, aby ste si mohli vychutnať divokú krásu okolitej krajiny. Ostrov Kos je dlhý  56 km a široký  13 km. Ostrov je  sopečného pôvodu a preto kam vaše oko dovidí,  sú pieskovcové duny a rokliny, kopce a more. Záhrada sa nachádza  v strede  ostrova a vyníma sa  ako oko páva,  chovom ktorého  je ostrov tiež známy. V záhrade sa môžete voľne pohybovať a do sýtosti si užívať vôňu bylín, rastlín a kvetov, ktoré tam rastú. Je ich  viac ako 240 druhov. V záhrade je niekoľko lavičiek, kde si môžete posedieť a vychutnať si krásu záhrady,  v ktorej je  vysadených vyše 700 stromov. Celý projekt tvorby záhrady je od svojho vzniku v roku 2001 zastrešený grantami EU a jej patrónmi sú nadšenci z radov naturálnej medicíny, ktorý vám poskytnú zasvätený výklad.

img_7438

Prvé čo vás upúta je  galéria tradičných bylín používaných k liečeniu chorôb ľudí  staroveku, ktorú zacítite v  zmesy vôní  levandule, šalvie, timiánu a jasmínu, ktoré sa miešajú vo vzduchu a  lákajú motýle a včely vychutnať si ich nektár a piť z neho plnými dúškami. Tí z vás , ktorí uprednostňujete skôr vychádzky späť v čase do minulých rokov, bude tiež uspokojení. V záhrade sa nachádzajú repliky troch domov starovekej gréckej civilizácie z 5. storočia pred našim letopočtom z čias Hippokrata,  ktoré sú  múzeami spôsobu  života a liečby, tohto svetoznámeho muža integrity a etiky človeka, ktorý sa vo svete preslávil zvlášť  známou Hippokratovou prísahou lekárov bohu Asklépiovi..

img_7448

V hlavnom dome, jednoposchodovej kamennej budove postavenej z miestneho kameňa  so starými dlaždicami je umiestnený nábytok v štýle zašlých čias. Je v ňom viac miestností , v ktorých  muži, ženy a deti boli liečení oddelene. Druhý dom je zariadený dobovým nábytkom  s lekárskými  nástrojmi a literatúrou,  pomocou  ktorých boli pacienti vyšetrovaní a diagnostikovaní. Hippokrates si zvlášť potrpel na tom, aby si vytvoril celkový obraz o živote a chorobách jednotlivca, aby mohol každého liečiť ako bytosť celostne.

img_7450

Tretí dom je viac menej  prístreškom pod ktorým sú zhromaždené exponáty poľnohospodárskych strojov , z ktorých sa vyníma lis  na spracovanie  hrozna. Mozaiku stavieb dopĺňa odeon, prírodný amfiteáter s   hľadiskom postaveným z kameňa, na ktorom si vieme predstaviť Hipokrata ako učí svojich žiakov tajomstvám liečby príčinnej medicíny. Známejší je   už len Hippokratov platan v hlavnom meste Kos, pod ktorým učil.

 

V každom z domov vás tiež  upútajú typické mozaikové podlahy, keramické nádoby,  obrazy a reliéfy o spôsobe liečby a živote antického Grécka. Pri pohľade na  sochu mládenca uprostred záhrady, ktorý sa teši z novonadobudnutého zdravia a dáva to najavo  tancom a hrou na činelách,  sme si nevdojak spomenuli  na sochu nášho uzdraveného barlolámača z Piešťan.

img_7461

Pozoruhodná exkurzia do gréckej histórie medicíny nemôže byť úplná, ak  na ostrove Kos  nenavštíviť náboženský chrám zasvätený kultu boha Asklepia, ktorý sa považuje za najväčší v celom Grécku.. Podľa gréckej mitológie bol Asklépios synom boha Apolóna a nymfi Korónidy. Za svoje vzdelanie vďačil kentaurovi Cheirónovi, ktorý ho naučil všetko o liečení ľudí. Svoje remeslo ovládal natoľko, že si onedlho trúfol vracať život mŕtvym. Keď však Zeus videl o čo sa Asklépios pokúša, zabil ho jedným zo svojich bleskov. Asklépios sa odpútal od smrteľného tela a od toho momentu sa usídlil medzi bohmi na Olympe. Medicína zostala v rodine aj prostredníctvom jeho dcéra Hygiei, ktorá  sa stala synonymom zdravia a čistoty.

img_7473

Z toho čo všetko ľudia robili pre svoje zdravie  a  čomu  verili ,  nám pripomínajú na ostrove Kos,  obnovená Hipokratova záhrada a ruiny chrámu Asklépia. Oboje sa oplatí vidieť. Len tak hlbšie precítite a pochopíte, že kniha kníh Biblia neklame, keď spomína ako sa padlí anjelskí synovia počas potopy odhmotnili, ale ich hybridní potomkovia zahynuli vo vodách potopy.. Nezriadený život týchto polobohov a ich detí , sa stal základom pre vznik gréckej mytológie, ktorá až dodnes ovplyvňuje život ľudí nielen  v oblasti medicíny po celom svete.

 

Pohľadnicu  z ostrova Kos vám zasiela  aj s pozdravom

 

„História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

 

Peter Balog

{yoogallery src=[/images/obr/ostatne/vlado/grecko] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[grecko}

Diskusia k článku