Komu slúži naše zdravotníctvo?

Naše zdravotníctvo dostáva poslednú 300 eurovú ranu z milosti, ktorú si vyštrajkovali lekári.  Zdravotníctvo, kedysi pýcha socialistického spôsobu života, v ktorom bola  poskytovaná zdravotná starostlivosť zdarma je v ruinách! Stačí sa pozrieť na nedokončený zdevastovaný nemocničný komplex Rázsochy v Bratislave Lamači. Dnes po 22 rokov trvajúcich reformách, vyzerá  pohľad na Slovenské zdravotníctvo ešte horšie ako naše hrady a zámky po tureckých a tatárských lupičských nájazdoch. Takmer všetky služby a lieky sú spoplatnené a zdravotné poisťovne spoločne s štátnym ministerstvom zdravotníctva sa tvária, že je všetko v poriadku. Bič plieska na konci, ako sme sa presvedčili aj na štrajku lekárov. Ale kto drží bič, a kto ním plieska? Aký bude  koniec všetkým veciam?

 

Bič drží finančná investičná skupina Penta, ktorej sa podarilo behom posledného roka  ovládnuť štátnu exekutívu, zmeniť systémovo zákony a takmer monopolne ovládnuť finančné toky v zdravotníctve. Veď spolu s Dôverou, ktorú vlastní,  sa jej manažérsky podarilo ovládnuť VŠZP a tak rozhoduje o 93% povinných platbách všetkých občanov Slovenska. Biznis do ktorého ide vyše 7,88% z HDP.  Penta už ovládla  takmer každú časť finančného reťazca /biča/, štát,  poisťovne, lekárne, polikliniky, laboratória, nemocnice. Skončila víťazne aj svoj boj proti farmaceutickým firmám a ich biznisu predaja  liekov, uložením povinnosti lekárom predpisovať pacientom namiesto liekov účinnú látku. Zostali už len posledná dva uzly na biči – sprivatizovať farmaceutické firmy a štátne nemocnice.

 

Kto plieska bičom? Štát. Ex-minister s ex-premiérkou, spoločne s dosluhujúcim prezidentom,  vymýšľajúci núdzové stavy v situácii keď zdravotníctvo je v dlhoch a poisťovne majú zisky! Ústavným súdom odobrené zisky! Dôvere priniesol zisk len za minulý  rok 16 miliónov eur. Model finančného biča je jednoduchý – čím menej vyplatíte, tým viac zarobíte.   Štát /kto je to?/keď jeho predstavitelia slúžia ako tí, ktorí plieskajú bičom ako  nahrávači  Pente, ktorej budeme nakoniec všetci platíť povinné výpalné.

Štátna  reforma zdravotníctva v podobe rušenia lôžok, oddelení a nemocníc, spoplatnenia zdravotníckych služieb a liekov, nezlepšila ani kvalitu poskytovanej starostlivosti, ani postavenie pacienta ani lekára, ale naopak pripravila štátne nemocnice na ich privatizáciu, tým že prinesie zmenu ich vlastníctva a monopolizáciu celého financovania do rúk jednej finančnej skupiny. Samozrejme že až  po tom, keď budú  štátom nemocnice oddĺžené. Nedá sa očakávať, že by sa našiel samovrah, ktorý by chcel robiť konkurenčnú ponuku Pente. Cena bude trhová, to znamená že dopyt sa bude rovnať ponuke. Koľko Penta ponúkne, toľko budú nemocnice stáť.

Reformy sú robené ako cez „kopirák“ nielen na Slovensku, ale aj Česku,  v Maďarsku a  Poľsku, podľa vzoru amerických zdravotných poisťovní. Jedná sa o súbor obdobných zákonov, ktoré majú zdravotníctvo čo najviac odštátniť a umožniť jeho maximálnu privatizáciu, vrátane zdravotných poisťovní a nemocníc. Cieľom tzv. „reforiem“ je, aby zdravotnú starostlivosť ovládol jeden poskytovateľ tzv. „služieb“ a bol vybudovaný ako obchodný koncern, ktorý má produkovať zisk pre svojich akcionárov.

Na to všetko, by mal poukázať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako regulátor, ktorého platíme z našich daní. Ten má poskytovať dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti  a nad zdravotným poistením. Žiaľ, aj jeho šéf prišiel na túto stoličku priamo z Penty.

A na koniec jedna  pozitívna správa podobná tej „operácia sa podarila, ale pacient zomrel“. Minister Uhliarik sľúbil, že v každej nemocnici bude zriadená telefonická linka prvej pomoci, pomocou ktorej zistíte, či váš doktor ordinuje. Od roku 2012 bude  linka automatizovaná s jednotným postupom, pri ktorom sa vám ozve hlas moderátorky:  „Vitajte na platenej linke prvej pomoci. Pokiaľ máte astmatický záchvat volajte jedničku, pokiaľ máte bodavú bolesť na srdci vystreľujúcu do ľavej ruky volajte dvojku,…posledné stlačenie  bude avizovať, aby si klient pripravil na prevoz do nemocnice 40 eur, pokiaľ bude prevoz do nemocnice zbytočný, a dotyčný by po ceste zomrel“!

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“

Peter Balog

 

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!

Facebook
 

Pridaj komentár