Prameň Cirochy

img_1273
Početná skupina členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista  sa v úvode jesene vybrala na výlet do Národného parku Poloniny najväčšieho pralesného územia v SR, predtým CHKO Východné Karpaty v Bukovských vrchoch.

Túru začali v niekdajšej vysídlenej rusínskej obci Ruské , o ktorej prvé písomnosti sú z obdobia okolo r. 1570. V prvej polovici 20. storočia ju obývalo do 900 ľudí a v r. 1986 zanikla násilným vysťahovaním a zdemolovaním celej dediny, ako aj ďalších šesť, kvôli vodnej nádrži Starina. Tento rezervoár pitnej vody pre veľkú časť východného Slovenska bol zrealizovaný v r. 1981-87, výmeru má 311 ha, hĺbku miestami do 50 m a pojme 60 000 000 m³ vody. Pustili sa po modrom, nie najlepšie vyznačkovanom turistickom chodníku, kde pri viacnásobnom predieraní sa krovinami hľadajúc turistické značky naďabili okrem, ako v rozprávke vyzerajúce, no jedovaté muchotrávky červené (amanita muscaria) na pomník z r. 1974 venovaný 167. streleckej divízii 4. ukrajinského frontu ako vďak za oslobodenie obce Ruské. Podľa vysídlencov, ktorí rozjímali neďaleko jedného z dvoch vojenských cintorínov z I. s. v. v drevenej kaplnke postavenej na mieste niekdajšej murovanej cerkvi z konca 18. storočia ich obec bola na Slovensku oslobodená ako prvá a nie obec Kalinov ako sa pre zlú komunikáciu medzi frontami všade mylne interpretuje.
pa130105
Ďalšou zaujímavosťou na túre bol asi 4 km úsek technickej kultúrnej pamiatky, najstaršej kamennej cestnej stavbe v SR postavenej v rokoch 1861 – 1865 zvanej Porta Rusica. Viedla z Michaloviec cez Ruské sedlo, kde sa ešte dajú vidieť kamenné cestné pätníky s označením kilometráže z východzieho miesta (cca 75 km), do poľského Baligródu a vraj až do Ľvova. Cestou síce zubrov, ktorí tu žijú vo voľnej prírode nevideli, no pravdepodobne naďabili na zopár ich stôp a ani sa nenazdali a sú v už spomínanom Ruskom sedle. Interesantné na tomto slovensko – poľskom turistickom hraničnom prechode je to, že počas II. s. v. 1939-1945, keď Maďari okupovali veľkú časť Slovenska a Nemci Poľsko, bola tu medzi nimi (Maďarsko – Nemecko) oficiálna štátna hranica s colnicou.
pa130153Pár sto metrov, neďaleko od útulne u „Plcha“, a sú v cieli pri prameni Cirochy. Rieka, ktorá postupne vzniká z nenápadného pekne upraveného prameňa napája Starinu. Pôvodne pred niekoľko miliónmi rokov tiekla síce na východ a vlievala sa do Uhu, no teraz už západným smerom po 55, 2 km sa v Humennom vlieva do Laborca. Väčšina putujúcich (tí zdatnejší) si vybehli ešte pár kilometrov po hrebeni na vyhliadku na Kruhliaku (1100 m n. m) a spolu potom pozorujúc zopár „zrubov“ v bývalej dedine ukončili podujatie.
poloniny 027
Baboletovská akcia, na ktorej síce ráno nenápadne spŕchlo, no cez deň sa ukázalo slniečko pri teplote okolo 16 ºC splnila svoje poslanie carpe diem! nad očakávanie.

Anton Hasák
predseda KST Turista Michalovce

Diskusia k článku