Michalovskí turisti ukončili rok s 33 výstupmi

kst
Nebolo kedy a sme starší o rok, a tak je tu znovu rokovanie vrcholného orgánu, výročná členská schôdza (VČS) najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk. Jednanie sa začalo otvorením a schválením 13 bodového programu schôdze. Na tento rok sme mali v klube naplánovaných 43 podujatí, z ktorých sa 3 neuskutočnili kvôli nepriaznivému počasiu, 4 kvôli nezáujmu a 3 kvôli zdravotným, či pracovným problémom vedúcich.
 

Z tohto dôvodu sa ich v kalendári akcií na budúci rok objaví už menej, „len“ 38. Z uskutočnených túr sa 4-krát zmenil termín viackrát aj lokalita, či garant oproti plánu. Najúspešnejšie boli, aj čo sa týka účasti členov: 31. klubový zraz (január), Farárova chyžka (február), Rakovský kameň (apríl), Osadné – Balnica (máj), Potulky neznámym Vihorlatom (jún), Kremenec (september), Cez Kútočný potok (október), či Kolova hora (november). Z cyklotúr to boli Pirnagov vrch (apríl), Okolo Šíravy (máj), Na bicykli po Zemplíne (jún), ale aj účasť na 35. cyklozraze KST v Piešťanoch. Celkove sa na všetkých uskutočnených podujatiach zúčastnilo množstvo turistov z toho vo väčšine prípadov, hlavne našich členov. Finančná situácia v klube sa oproti vlaňajšku adekvátne zlepšila vďaka dotácii od mesta Michalovce, sponzorských príspevkov od vlastných členov (Štefanský, Hasák) ale očividný nárast bol hlavne z príjmu 2% ného podielu zaplatenej dane. Medzi najaktívnejších členov sa zaradili: J. Juro, I. Hrubá, J. Molnárová, manželia Hasákovci a Bachledovci, J. Vaľo, M. Baraniak, L. Kanóc, P. Nemčovský, M. Baloghová a za najagilnejšieho bol vyhodnotený T. Horkay. Do pripravovaného biografického slovníka „Osobnosti organizovanej turistiky na Slovensku“ boli navrhnutí O. Hasáková, L. Surmiak, A. Hasák. Členská schôdza schválila aj M. Baraniaka ako kandidáta za NM KST Turista na funkciu predsedu regionálnej rady KST Michalovce. V pestrom pláne na nasledujúce obdobie zaujali hlavne 48. zimný zraz KST v Bardejovských kúpeľoch (január), 10. výstup na Zaňovec (február), či Údolím Trnavského potoka (marec). V jari zas Údolím Barlahova (apríl), 13. cyklopešie kilometre (máj) alebo návšteva lesníckeho náučného chodníka v Zamutove v rámci svojho 34. letného zrazu (jún). V lete sa už tešia na 61. celoslovenský zraz KST tu za humnami v Trebišove (júl), bicyklisti na 36. zraz cykloturistov KST tiež neďaleko na Sigorde pri Prešove (august), či na Výstup na Branisko (september). V jeseni budú pokračovať v Slanských vrchoch (október) na 5. výstupe na Kolovú horu (november) a rok ukončia u susedov v Užhorode (december). Tieto ale aj veľa ďalších aktivít organizovaných v KST sú väčšinou voľne prístupné aj nečlenom. O činnosti v NM KST T sú počas roka pútavé informácie v printových médiách (Krásy Slovenska, Malé noviny, Korzár, Michalovčan), či internetových novinách Michalovské noviny, Na Zemplíne, Global 24, Michalovské správy, atď. O činnosti v NM KST T sú príspevky aj v STV 1 (teletext), TV Zemplín, TV Mistral a TV Východ ale aj v RTVS v relácii Rádiovíkend v sobotu o 9.00 hod z Banskej Bystrice, či v rádiu Regina z Košíc. Interesantná je aj vývesná skrinka na pešej zóne pri Cyklošporte, kde je kalendár naplánovaných podujatí a popisy, či foto z uskutočnených akcií. Množstvo informácií je aj na webových stránkach: www.kst-turista.sk, www.michalovce.sk, www.kst.sk, atď

            Propagácia klubu je na veľmi vysokej úrovni, čo sa odrazilo aj na prijatí ďalších nových členov, takže k decembru 2013 máme zaregistrovaných 51 členov.

 

Výbor KST Turista Michalovce

Diskusia k článku