Spravme z poľnohospodárstva trvalo udržateľnú činnosť, aby sme nakoniec nehladovali

ekotabor 2013 1
“Zobuďme sa, kým nebude neskoro. Spravme z poľnohospodárstva trvalo udržateľnú činnosť, aby sme nakoniec nehladovali.“ Toto nie je výzva ekoaktivistov alebo záhradkárov. Ide o posolstvo, ktoré celému svetu vyslala Organizácia spojených národov a rok 2014 vyhlásila rokom rodinných fariem.
12 Hricovsky
Tí dnes čelia mnohým výzvam. Ich súčasné postavenie možno považovať za nedôstojné, časť z nich je nútená svoju prácu vykonávať v rozpore so zákonmi, keďže ten s rodinnými farmami nepočíta. Podporiť malých rodinných farmárov pritom môže znamenať viac zdravších potravín, viac práce, posilnenie lokálnej ekonomiky, ekologickejšie poľnohospodárstvo a zdravšie životné prostredie.
06 Hips 
Za túto myšlienku sa postavili aj známe slovenské osobnosti, medzi nimi sú herci, hudobníci, osobnosti občianskej spoločnosti i akademici. Každý sa k téme postavil osobitne a ich výpovede skladajú v mozaike dôležitý obraz. Je apelom: Podporte svojho farmára.
 
Filozof a futurológ Doc. PhDr. Ladislav Hohoš, CSc. hovorí, že zárodky nového predstavujú šancu pre budúcnosť. ”Je to pre štát výhodné z hľadiska zamestnanosti, je to pre štát výhodné z hľadiska daňového, je to ale pre štát výhodné najmä z toho neviditeľného aspektu a to je zdravie národa,” tvrdí spisovateľ Jozef Banáš. Známa herečka Táňa Pauhofová dodáva: “Potraviny by mali byť naozaj kvalitné a nie ´akože´ na pohľad dobre vyzerajúce chemické zlúčeniny.“
02 Banas18 Banasova
 
Nemenej dôležitá súčasť kampane „Podpor svojho farmára“ je aj podpora zo strany organizácií. Do dnešného dňa sa ich pridalo skoro 60. Medzi nimi sú ochranárske združenia, miestne akčné skupiny z celého Slovenska, tzv. debničkári a iné významné organizácie.
 15 Sajfa
Autorkou kampane je Lucia Gallová z o.z. Kreatívna brána, predstavuje súčasť celoročnej snahy o zviditeľnenie témy a tvorby reálnych návrhov koncepčných zmien v legislatíve. Videá vytvoril mladý tím zo štúdia purquoise. Web priateľ Martin Havala.
 
Názory slovenských osobností, ako aj zoznam všetkých podporujúcich organizácií nájdete na www.podporfarmara.sk
 

Diskusia k článku