Údolím Trnavského potoka

P1010026

            P1010004

Chladné, len okolo 0 ºC, no slnkom zaliate ráno sprevádzalo výletníkov pri koníkoch pred obcou Trnava pri Laborci (160 m n. m.), odkiaľ sa na túru vydali. Lokalita bola osídlená už v praveku (eneolit) o čom svedčia mohylové hroby tu nájdené, no v písme sa spomína až v r. 1249. 5. ročník obnovenej v klube obľúbenej túry do Humenských vrchov v predhorí Vihorlatu zvaného Hiriač sa začal miernym stúpaním severným smerom popri zurčiacom Trnavskom potoku k lokalite pod Čertovicou.

P1010006

Cez spomínaný potok sa klenie kultúrna pamiatka Kamenné mostíky, aké sa inde v blízkom okolí nevyskytujú. Prešli popri pamätníku významnému tunajšiemu rodákovi Viliamovi Gaňovi postavenom na mieste jeho rodného domu a už sú na spevnenej lesnej ceste miestami ale mierne blatistej, zrána však v tieni ešte primrznutej. Pár sto metrov od začiatku lesa sa veľká skupina rozdelila a menšia časť pokračovala nie strmo v nezmenenom smere do lokality pod Hrbatý laz.

Početnejšia a zdatnejšia partia sa vybrala strmším neznačkovaným nespevneným lesným chodníkom smerom na hrebeň Hiriaču. Neďaleko od vrcholu došli do v lese dobre „zašitom“, no zachovalom cintoríne pôvodných šľachtick ých majiteľov obce Ehrenheimovcov. Cintorín slengovo volaný „Grófka“ (360 m n. m.) existuje už viac ako 150 rokov a je stále funkčný, posledný pohreb tam bol prednedávnom. Po zostupe do údolia sa všetci stretli pri upravenom prameni s ohniskom, kde si poopekali čo „hatižak“ dal. Slniečko napoludnie rozohrialo vzduch na príjemných 11 ºC v tieni pričom priame lúče už citeľne hriali. Čas pokročil, a tak bolo načim hotovať sa k návratu. Keďže klesaním sa kráča ľahúčko ani sa nenazdali a sú tam, kde ráno na túru štartovali.

Fotografia0962

            S výletom boli všetci spokojní a tak hurá do plnenia podmienok 59. ročníka 100 jarných kilometrov, ktoré ich už čoskoro čakajú.

 

 Anton Hasák

Predseda KST Turista Michalovce

Diskusia k článku