Suchou nohou po Laborci

I keď spomínaná jeseň sa už prejavovala občasnými dažďami, hmlou, ba už aj nízkymi nočnými teplotami dnes však spoza ranných chmár vykuklo slniečko, teplota okolo 14 ºC tiež tak akurát a aj ten čerstvý vetrík dujúci však do chrbta, aspoň vysušil zbytky rosy. V Meďove, mestskej časti Michaloviec začal už 34. výlet zo zaužívaným názvom Suchou nohou po Laborci. 

Legenda hovorí, že na prahu desiateho storočia starí Maďari na brehu rieky Sviržava obesili ruské knieža Laborec, súputníka Svätopluka veľkomoravského kniežaťa. Odvtedy sa vraj na jeho počesť Sviržava volá Laborec. 

Kompánia aj s dvomi vnučkami našich členov, zo začiatku po pokosenom, no ešte trochu zarosenom, ľavostrannom „tejteši“ (hrádzi) nabrala južný smer. Pohodlné mäkké kráčanie po trávnatom povrchu, sem-tam nejaké tie hubky, či neskorá kvetena, ale aj v poli pobehujúce srnky spestrovali výlet. 

Okolité stromy už s rôznofarebnými odtieňmi jesene dokresľovali dobrú náladu. Pri pohľade nazad sa nad mestom vynímal Kyjov (821  n. m.) so svojim pralesom. Neodmysliteľná krátka zastávka pri umelo vytvorených perejách, doplnenie kalórií a dodržanie pitného režimu, foto do kroniky a ide sa ďalej. 

Cez most sa dostlali na pravý breh rieky, prešli popri vojnovom pamätníku – tanku inštalovanom ako vďaka Červenej armáde za oslobodenie (26. 11. 1944) a sú v obci Lastomír, ktorá sa prvýkrát v písme spomína v r. 1288.

Ďalšiu vydarenú nenáročnú rovinatú jesennú túru majú v pohode absolvovanú a už sa pripravujú na nové zaujímavé podujatia pred zimou.

Anton Hasák, Predseda KST Turista Michalovce

 

Diskusia k článku