O špaldový lavaš je záujem najmä na Zemplíne

levon lavas

Ako malý chlapec prišiel na Slovensko so svojimi rodičmi a bratom Aregom začiatkom deväťdesiatych rokov. Absolvoval Gymnázium J. A. Komenského v Košiciach a vyštudoval ekonómiu v Bratislave. Zamestnal sa v banke, avšak po niekoľkých rokoch z nej odišiel – práca v nej ho nenapĺňala. Hlbší zmysel života videl v práci s chlebom.

Nie je to tak dávno, čo si Ing. Levon Šaldžjan (29) otvoril v Košiciach malú pekáreň. Vyrába v nej druh chleba, ktorý mu na Slovensku chýbal. Z Arménska si priniesol recept na chlieb lavaš. V Arménsku sa tento veľmi tenký chlieb pečie v kruhových peciach tondir vyhĺbených do zeme, a to najmä po žatve. Ten slovenský lavaš pečie Levon denne. Cesto sa musí miesiť dlho, vyrába sa z tej najhladšej múky, čistej vody s pridaním štipky morskej soli. Nepridávajú sa žiadne emulgátory. Napriek tomu pri odporúčanom uskladnení vydrží aj dva týždne.

Do cesta robí kríž

Arménsko je hornatý zakaukazský štát menší než Slovensko. Má len necelých 30 tisíc km2 a približne 3 milióny obyvateľov. Susedí s Gruzínskom, Azerbajdžanom, Iránom a Tureckom. Prevažná väčšina obyvateľov sa hlási ku kresťanstvu, najmä k Arménskej apoštolskej cirkvi.

Posvätnou horou Arménov je Ararat (nadmorská výška 5 137 m). Nachádza sa v Turecku vzdušnou čiarou približne 40 kilometrov južne od Jerevanu. V Biblii sa píše, že práve tu Noe zakotvil so svojou archou po potope sveta. Hovorí sa, že od výrazu „Yerevats!“ (Zjavila sa!), ktorý použil Noe, je odvodený názov hlavného mesta Arménska – inak najstaršieho mesta na území bývalého Sovietskeho zväzu. Veď jeho história sa píše od roku 782 pred Kristom.

Kríž pri príprave lavašu symbolizuje neodmysliteľnú spätosť Arménov a kresťanstva, vieru v Boha, ktorá Arménom pomohla pretrpieť stáročia útlaku, krívd a skúšok. Veď tento mierumilovný a priateľský národ prešiel tŕnistou cestou aj v novodobej histórii.

Vráťme sa však k Levonovi. Ten pečie lavaš pre reštaurácie a ďalšie stravovacie zariadenia. Záujem je prirodzene aj zo strany maloodberateľov. Obľube sa teší aj lavaš vyrobený zo špaldovej múky. Práve o ten je záujem najmä na Zemplíne. Chuťovo je nerozoznateľný od toho vyrobeného zo pšeničnej múky. Na internetovej stránke zameranej na arménsky chlieb Levon pravidelne pridáva zaujímavé recepty. Lavaš možno použiť všade tam, kde tradičný chlieb. Konzumovať ho možno s nátierkami, šunkou, syrmi či tepelne spracovať. Chutný je zapečený lavaš so syrom či košíčky s kuracím mäsom a brokolicou.

Ján Palinský

Diskusia k článku