75 tajomstiev lanovky na Lomnický štít

P1200226 zmensena

P1200183 zmensena

V decembri roku 2016 uplynulo 75 rokov, odkedy lanovka na Lomnický štít vyviezla prvých cestujúcich. Pri tejto príležitosti Tatry Mountain Resorts, a.s. pripravila 5 prehliadok priestorov stanice Skalnaté pleso – dve v decembri a tri v januári. Tá posledná sa uskutočnila 19. januára. Zúčastnili sa na nej približne tri desiatky návštevníkov. Tatry ich privítali mrazivým počasím a krásnou jasnou oblohou. A veru od začiatku prehliadky sa bolo na čo pozerať.

P1200143 zmensena

Po jazde kabínkovými lanovkami z Tatranskej Lomnice sa naskytol krásny výhľad na Podtatranskú kotlinu. Z rozhľadne na streche hotelu Encián sa bolo možné pokochať pohľadom na nočný Poprad, Kežmarok a podtatranské obce, to všetko pod úchvatnou hviezdnou oblohou.        

Zúčastnení si mohli v Galérii Encián pozrieť výstavu fotografií z výstavby dvoch úsekov visutej lanovej dráhy (1. úsek Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso sprevádzkovaný v r. 1937 a Skalnaté pleso – Lomnický štít v r. 1941) ako aj pôvodné plány a nákresy architekta Dušana Sama Jurkoviča. Táto výstava v najvyššie položenej galérii v strednej Európe však nie je jedinou. Výstava „Vo svetle Milosrdenstva“ prezentuje výsledky tvorby umelcov z Ukrajiny, Slovenska a Poľska počas septembrového V. medzinárodného maliarskeho plenéra organizovaného Gréckokatolíckym arcibiskupským úradom v Prešove v spolupráci s Tatranským okrášľovacím spolkom.

To hlavné malo však ešte len prísť. V sprievode Ing. Jána Šimoňáka – náčelníka visutej lanovej dráhy v úseku Skalnaté pleso – Lomnický štít si návštevníci prehliadli strojovne na Skalnatom plese. Bol podaný podrobný výklad o histórii i okolnostiach vzniku lanových dráh nad Tatranskou Lomnicou vrátane sedačkovej lanovky na Lomnické sedlo či pozemnej navijákovej lanovke do observatória na Skalnatom plese. V strojovni lanovky na Lomnický štít si návštevníci mohli pozrieť ako vyzerá motor, prevodovka, lanáče a ďalšie súčasti pohonného mechanizmu inštalovaného koncom 80-tych rokov. Než prešla kompletnou rekonštrukciou, lanovka na Lomnický štít prepravila 3 milióny osôb. Od rekonštrukcie lanovej dráhy od jej prvého spustenia v septembri 1988 –  k 31. 10. 2016 bolo vyvezených a zvezených približne 1 milión tristo tisíc osôb.

 V stanici pôvodnej visutej lanovky z Tatranskej Lomnice bolo možné nahliadnuť do velína lanovky, na nástupište, kde je uložený aj vozeň č. 1 z roku 1993 vyrobený v Stropkove. Zaujímavosťou je, že pri výrobe tejto kabíny boli použité dielce zo známych autobusov Karosa.

Exkurzia sa skončila o pol desiatej večer jazdou do Tatranskej Lomnice. Na záver snáď dodáme, že výťažok z predaja vstupeniek je použitý na správu architektonickej súťaže o nové využitie budovy starej visutej lanovky v Tatranskej Lomnici.

 Ján Palinský

Diskusia k článku