Môj sen o Zemplíne

Keď už nevládzem, keď mám pocit, že nedokážem napísať jediný riadok, vtedy v čase keď som úplne na konci síl… snívam sen o Zemplíne. Mám sen, v ktorom Zemplín nie je nezmyselne rozťatý v prešovskom a košickom kraji. V mojom sne, je Zemplín jednotný. Zemplín bol, je a bude vždy len jeden… To len márnivosť ľudí sa ho snažilo umelo rozťať v rôznych štátnych zriadeniach a režimoch. No Zemplín odolal a vydržal a prežil. Mám sen o Zemplíne s omnoho silnejšími právomocami aké majú dnešné vyššie územné celky.

V mojom sne Zemplínom prechádza široká cesta. Tá cesta je ako veľká pokojná rieka, ktorá donesie prácu, vzdelanie, kultúru celému Zemplínu.

...Ta rieka nemá začiatok a ani koniec. Je to diaľnica… ktorá spojí Zemplín zo západu s Bratislavou a celou Európskou úniou. Prejde cez Michalovce a bude pokračovať na Ukrajinu až do Kyjeva. Mám sen o veľkým ekonomickým centre na východoslovenskej nížine, ktoré je stvorené na megainvestície európskeho významu. V mojom sne, príchodom tej rieky stratia sa zlé sily, ktoré kradnú naše ženy od svojich rodín na prácu do Rakúska. V mojom sne už nemusia chlapi odchádzať na mesiace preč, aby uživili svoju rodinu. Snívam o Zemplíne, ktorý bude mať Zemplínsku univerzitu, ktorá dokáže vzdelávať v 21. storočí naše deti doma. Už ma nezaujíma, že na Slovensku je vysokých škôl veľa… Na Zemplíne s pol milión obyvateľov nie je ani jedna jediná! Na tú univerzitu sa budú hlásiť deti nielen zo Zemplína, ale aj z Užhorodu, Mukačeva či z celej Ukrajiny. Po čase pritiahne najlepších študentov z celého východného Slovenska. Po desaťročí prosenia, búšenia, protestovania viem, že Bratislava nám nepomôže… Je extrémne ďaleko. Viem, že ju ani nepotrebujeme. Snívam, že už nebudeme vazalmi politických strán, ktoré nás Zemplínčanov umelo delia a zrejme nevedome štvú proti sebe. Delíme sa na pravičiarov, ľavičiarov, konzervatívcov či liberálov, pritom iba spoločne dokážeme zmeniť svoj osud.

V mojom sne Michalovce, Humenné, Vranov a Strážske pochopia, že spoločným úsilím sa stanú tretím najväčším mestom na Slovensku.

Spoločne dokážeme veľa. V tom sne najlepší z nás nezabudnú na Zemplín v momente ako ho opustia. V tej vízii najlepší nevezmú úplatok, nepredajú nás za štyri roky tichosti v národnej rade. Verím, že sa nenecháme zlákať volavkami a profesionálnymi zlatokopkami, čo nás budú vydierať ako drvivú väčšinu ministrov, ktorí navštívili Zemplín. Mám sen, v ktorom hranica s Ukrajinou bude skutočnou konečnou pre organizovaný zločin a mafiu, ale zároveň bude funkčnou bránou pre rozvoj legálneho obchodu s celým východom. Mám sen, keď aj naši politici zo Zemplína budu snívať a pozerať sa ďaleko za hranicu svojich možností. Poslanecký mandát či primátorské kreslo bude pre nich ozajstnou rehoľou a službou pre nás deti Zemplína… V našom spoločnom sne, najlepší z nás sa stanú našími reálnymi zástupcami a budú sa spovedať iba nám svojim voličom… žiadnej imaginárnej politickej strane kdesi v Bratislave…

Snívam, že budeme chcieť od seba samých ďaleko viac! Toto čo teraz žijeme, nie je reálny život… paradoxne spíme, lebo sa bojíme aj snívať a ja chcem Vás zobudiť svojimi článkami z tej nočnej mory zvanej apatia a beznádej. Zobuďme sa a začnime nahlas hovoriť, že Zemplín má na viac. Na počiatku všetkého vždy najskôr bolo slovo… Sen a následne slovo je najväčšou energiou každej spoločnosti…

Michalovské noviny potrebujú Vašu pomoc bez ktorej nedokážeme tvoriť kvalitný obsah:

Ďakujeme za každú finančnú pomoc.
číslo účtu: SK19 1111 0000 0012 4695 0000
Názov: dar pre
noviny

Diskusia k článku