Výstava : História miestneho odboru Matice slovenskej v Michalovciach

Zemplínske kultúrne centrum a hvezdáreň, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, je hostiteľom panelovej výstavy História Miestneho odboru Matice slovenskej v Michalovciach.

Výstava vznikla k stému výročiu založenia miestneho odboru Matice slovenskej v Michalovciach a zachytáva jeho činnosť od jeho vzniku v roku 1921 do roku 1950. Výstavné panely  približujú slovenské národne hnutie pred vznikom miestneho odboru, aj po jeho obnove v roku 1968. Fotografická dokumentácia je obohatená o najdôležitejšie fakty o činnosti michalovských matičiarov a matičných funkcionároch v minulosti.

,,Matica slovenská bola vždy súčasťou nášho kultúrneho aj osobného života a vďačíme jej za veľa historických udalostí. Aj v súčasnosti by sme si preto mali pripomínať národné dejiny a jej úlohu v spoločnosti,“ uviedla poverená riaditeľka Zemplínskeho kultúrneho centra a hvezdárne Alena Navrátilová.

Autorkou výstavy je riaditeľka Domu Matice slovenskej v Michalovciach PhDr. Karina Obšatníková PhD. a spoluautorom historik Zemplínskeho múzea a kronikár mesta Michalovce PaedDr. Martin Molnár. Výstava je dostupná v online priestore, vo forme reportáže a prezentácie samotných panelov. Je zverejnená na Facebooku a na YouTube kanáli  Zemplínskeho kultúrneho centra a hvezdárne.

Výstava bola zrealizovaná s finančnou podporou mesta Michalovce a Matice slovenskej. Reportáž o výstave nájdete tu : https://www.youtube.com/watch?v=vUArHKYgB1U

Diskusia k článku