68 Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

Zemplínske kultúrne centrum a hvezdáreň, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, je z poverenia Národného osvetového centra v Bratislave organizátorom  už 68. ročníka okresného kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky  s názvom Hviezdoslavov Kubín. Ide o celoštátnu postupovú súťažnú prehliadku v umeleckom prednese poézie a prózy ako aj v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie, detí, mládeže a dospelých. Ide o najstaršiu a najprestížnejšiu súťaž v umeleckom prednese na Slovensku.

            Recitátori z okresu Michalovce sa počas dvoch dní 21. a 22. apríla predstavia v  štyroch kategóriách v poézii a próze a v priestoroch galérie Zemplínskeho kultúrneho centra a hvezdárne v Michalovciach vystúpia pred odbornou porotou.. Jednou z tém aktuálneho ročníka Hviezdoslavovho Kubína je otváranie svetov a otváranie očí pre umenie.

,,Hlavnú tému vystihuje Ján Smrek a jeho báseň Oči, v ktorej opisuje túžbu po lepších zajtrajškoch pre nás všetkých,“ uviedla Lucia Kreculová zo Zemplínskeho kultúrneho centra a hvezdárne v Michalovciach.

            Najúspešnejší recitátori budú michalovský okres reprezentovať na krajskom kole súťaže, ktoré sa bude konať od 4. do 6. mája 2022 taktiež v Michalovciach. Tí najlepší postúpia na celoslovenské kolo. To bude prebiehať 22. – 25. júna 2022 v Dolnom Kubíne.

Podujatie z verejných zdrojov podporilo Národné osvetové centrum, ktoré je vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže a Dom Matice slovenskej v Michalovciach.

Diskusia k článku